Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

10 dôvodov prečo zaradiť karfiol do vášho jedálnička

reklama:
karfiol
10 dôvodov prečo zaradiť karfiol do vášho jedálnička Foto: www.freepik.com

Karfiol nie je len obyčajná zelenina. Skrýva v sebe množstvo benefitov pre naše zdravie, od vitamínov až po ochranu pred chronickými ochoreniami. Ako však tento zázrak prírody začleniť do svojho jedálnička a prečo by sme to mali urobiť? Pozrite sa na desať dôvodov, prečo by karfiol mal byť súčasťou vašej stravy každý deň.

Prečo zaradiť karfiol do každodenného jedálnička? Tu je desať dôvodov!

Karfiol. Zelenina, ktorú mnohí milujú, ale niektorí sa jej vyhýbajú za každú cenu. Je to veľká škoda! Tento predstaviteľ je pokladnicou výživných látok, obsahuje širokú škálu prospešných vitamínov a minerálov a je spojencom v boji proti mnohým ochoreniam. Bojuje proti vzniku rakoviny či cukrovky a zároveň chráni pred neurodegeneratívnymi ochoreniami. Prečo prekonať typickú vôňu karfiolu a zaradiť ho do svojho jedálnička každodenne?

Zdroj vitamínov a minerálov

Karfiol je bohatý na vitamíny C, K, E a B-skupiny, vrátane tiamínu, riboflavínu, niacínu, pyridoxínu a kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje dôležité minerály ako vápnik, horčík, fosfor, draslík a mangán, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny.

Pre zdravé cievy

Vďaka vitamínu K pomáha karfiol zlepšovať krvný obeh a má protizápalové účinky, ktoré prispievajú k zníženiu krvného tlaku.

Proti žalúdočným vredom

Pravidelná konzumácia karfiolu posilňuje žalúdočnú sliznicu a chráni pred vznikom žalúdočných vredov. Vláknina napomáha odstraňovať toxíny a chráni črevá pred rakovinou.

Pre zdravé oči

Vitamíny a antioxidanty, najmä sulforafán, bojujú proti vzniku makulárnej degenerácie a predchádzajú šedému zákalu.

karfiol
10 dôvodov prečo zaradiť karfiol do vášho jedálničkaFoto: www.freepik.com

Ochrana pred UV žiarením

Sulforafán chráni pokožku pred vznikom rakoviny a škodlivými účinkami UV žiarenia, zároveň pomáha liečiť zápaly.

Proti neurodegeneratívnym poruchám

Pomáha znižovať riziko Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.

Liek na vysoký krvný tlak

Pravidelné konzumovanie karfiolu pomáha znížiť cholesterol a krvný tlak.

Pre zdravé nervy a svaly

Ideálny pre športovcov vďaka vyrovnávaniu hladiny elektrolytov v tele.

Pre posilnenie mozgu

Fosfor, draslík a pyridoxín podporujú fungovanie nervového systému a zlepšujú kognitívne funkcie.

Proti cukrovke

Experti tvrdia, že karfiol znižuje riziko vzniku cukrovky. Odporúča sa jeho príprava blanšírovaním alebo varením na pare.

Podpora imunitného systému

Karfiol môže výrazne posilniť imunitný systém vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti infekciám.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. februára 2024

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.