- Zivotsdetmi
- Články
- Zdravie ženy
- 10 dôvodov prečo zaradiť karfiol do vášho jedálnička
10 dôvodov prečo zaradiť karfiol do vášho jedálnička
Karfiol nie je len obyčajná zelenina. Skrýva v sebe množstvo benefitov pre naše zdravie, od vitamínov až po ochranu pred chronickými ochoreniami. Ako však tento zázrak prírody začleniť do svojho jedálnička a prečo by sme to mali urobiť? Pozrite sa na desať dôvodov, prečo by karfiol mal byť súčasťou vašej stravy každý deň.
Prečo zaradiť karfiol do každodenného jedálnička? Tu je desať dôvodov!
Karfiol. Zelenina, ktorú mnohí milujú, ale niektorí sa jej vyhýbajú za každú cenu. Je to veľká škoda! Tento predstaviteľ je pokladnicou výživných látok, obsahuje širokú škálu prospešných vitamínov a minerálov a je spojencom v boji proti mnohým ochoreniam. Bojuje proti vzniku rakoviny či cukrovky a zároveň chráni pred neurodegeneratívnymi ochoreniami. Prečo prekonať typickú vôňu karfiolu a zaradiť ho do svojho jedálnička každodenne?
Zdroj vitamínov a minerálov
Karfiol je bohatý na vitamíny C, K, E a B-skupiny, vrátane tiamínu, riboflavínu, niacínu, pyridoxínu a kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje dôležité minerály ako vápnik, horčík, fosfor, draslík a mangán, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny.
Pre zdravé cievy
Vďaka vitamínu K pomáha karfiol zlepšovať krvný obeh a má protizápalové účinky, ktoré prispievajú k zníženiu krvného tlaku.
Proti žalúdočným vredom
Pravidelná konzumácia karfiolu posilňuje žalúdočnú sliznicu a chráni pred vznikom žalúdočných vredov. Vláknina napomáha odstraňovať toxíny a chráni črevá pred rakovinou.
Pre zdravé oči
Vitamíny a antioxidanty, najmä sulforafán, bojujú proti vzniku makulárnej degenerácie a predchádzajú šedému zákalu.
Ochrana pred UV žiarením
Sulforafán chráni pokožku pred vznikom rakoviny a škodlivými účinkami UV žiarenia, zároveň pomáha liečiť zápaly.
Proti neurodegeneratívnym poruchám
Pomáha znižovať riziko Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.
Liek na vysoký krvný tlak
Pravidelné konzumovanie karfiolu pomáha znížiť cholesterol a krvný tlak.
Pre zdravé nervy a svaly
Ideálny pre športovcov vďaka vyrovnávaniu hladiny elektrolytov v tele.
Pre posilnenie mozgu
Fosfor, draslík a pyridoxín podporujú fungovanie nervového systému a zlepšujú kognitívne funkcie.
Proti cukrovke
Experti tvrdia, že karfiol znižuje riziko vzniku cukrovky. Odporúča sa jeho príprava blanšírovaním alebo varením na pare.
Podpora imunitného systému
Karfiol môže výrazne posilniť imunitný systém vďaka vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti infekciám.