Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 dôvodov prečo jesť čo najčastejšie červenú repu

reklama:
5 dôvodov prečo jesť čo najčastejšie červenú repu
5 dôvodov prečo jesť čo najčastejšie červenú repu Foto: www.gettyimages.com

Červená repa je veľmi chutná, nízkokalorická zelenina. Obsahuje dôležité minerálne látky ako draslík, horčík, železo, jód, mangán a zinok a má tiež vysoký obsah vitamínov C a E.

Šťava z červenej repy je doporučovaná ako prevencia aj súčasť liečby rakoviny. Vysoký obsah kyseliny listovej je významný pre tehotné mamičky, pretože zaisťuje úspešný vývoj mozgu dieťaťa. Výrazné farbivo repy rozširuje vencovité tepny a spevňuje stenu vlásočníc, čím chráni kardiovaskulárnu sústavu. Šťava znižuje krvný tlak, posilňuje imunitu, popvzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Býva odporúčaná pri zotavovaní po encefalitíde a borelióze. Priaznivo pôsobí na zrak a pri ateroskleróze.

Zoznámime vás s piatimi ďalšími dôvodmi, pre ktoré by ste ju mali konzumovať čo najčastejšie.

Červená repa prospieva pečeni

Červená repa je užitočná pre pečeň, pretože očisťuje a obnovuje ich bunky. Zlepšuje tiež črevnú peristaltiku a bráni vzniku zápchy, pretože má mierne preháňavé účinky.

Červená repa proti stresu

Repa je skutočne účinným stimulátorom dobrej nálady. Ak vás čaká ťažký deň, vezmite si so sebou šalát s červenou repou.

Vitamín C

Červená repa je neobyčajne bohatá na vitamín C. Koncom zimy, kedy nastupujú prvé príznaky takzvanej jarnej únavy, je šalát z červenej repy a jabĺk skutočne vynikajúcim restartérom organizmu. Vyšší obsah sacharidov je v tomto prípade len na prospech veci.

Očistné účinky

Červená repa má detoxikačné účinky, zbavuje organizmus odpadových látok a odvádza prebytočné tekutiny, čím bráni vzniku opuchov. Výrazne sa podieľa na očistení čreva, a je tak súčasťou prevencie rakovinového bujnenia.

Omladzujúce pôsobenie červenej repy

Červená repa nahradí aj veľmi drahé omladzujúce kozmetické procedúry. Túto schopnosť jej dodáva vysoký obsah kyseliny listovej. Pravidelná každodenná konzumácia skutočne odďaľuje prejavy starnutia. Dodáva pružnosť, pevnosť a lesk pleti, pokožke celého tela, vlasom aj nechtom.

Najjednoduchšou úpravou je nastrúhať varenú repu na strúhadle, pridať trochu olivového oleja, orechy a pokrájané sušené slivky. Tento šalát sa výborne hodí k mäsitým jedlám. Repa sa však dá nielen variť, ale aj piecť. Zbavíme ju šupky, zavinieme do alobalu a pečieme v rúre 40 minút. Ak pridáte k pečenej repe syr, získate chutné a sýte jedlo, ktoré je vyložene nízkokalorické.

Pamätajte však na to, že obsah užitočných látok tepelnou úpravou výrazne klesá. Pritom aj za surova je repa veľmi chutná. Pokiaľ ju v šaláte skombinujete s kapustou, chrenom, orechmi, jablkami, vareným zemiakom a jogurtovou zálievkou, získate pokrm nabitý vitamínmi a minerálmi.

Pozor si musia dať diabetici, pretože červená repa má vyšší obsah sacharidov. Ak má niekto trvalo nižší tlak, mal by sa jej konzumácii tiež vyhnúť. Nevhodná je tiež pre osoby trpiace hnačkami a močovými kameňmi.

Zdroj: www.prokondici.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 10. decembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.