- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- 5 dôvodov, prečo naši starí rodičia nemali potravinové alergie, ale my ich máme
5 dôvodov, prečo naši starí rodičia nemali potravinové alergie, ale my ich máme
Keď sa zamyslíte, trpeli vaši starí rodičia alebo starí rodičia nejakou potravinovou alergiou? Vaša odpoveď bude s najväčšou pravdepodobnosťou záporná. V súčasnej dobe zdravotníci zaznamenávajú doslova epidémiu potravinových alergií, čo potvrdzujú aj niektoré vedecké štúdie. Aké sú hlavné dôvody, prečo naši predkovia nemali potravinové alergie?
V roku 2013 vydalo americké Centers for Disease Control and Prevention (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) vedeckú štúdiu, v ktorej poukázalo, že sa potravinové alergie u detí zvýšili v rokoch 1997 až 2011 zhruba o 50 percent.
Aj keď oponenti môžu tvrdiť, že výsledky vyšli také preto, že sa touto problematikou v minulosti nikto intenzívne nezaoberal, rozhodne to tak byť nemusí. Z akých hlavných dôvodov naši starí rodičia a rodičia netrpeli potravinovými alergiami v takej miere, ako je tomu u súčasnej generácie?
Jedli sezónne potraviny bez konzervantov
Naši starí rodičia a rodičia mali v prvom rade prístup k skutočným sezónnym potravinám, ktoré sa vyrábali v poľnohospodárskych podnikoch alebo ktoré boli dostupné na menších trhoch. V týchto potravinách neboli konzervanty tak široko používané a jedlo bolo čerstvé. Navyše tieto sezónne potraviny boli bohaté na živiny, vďaka čomu telo dostalo potrebnú výživu.
Varili jedlá doma s využitím iba minima polotovarov
Predchádzajúce generácie inklinovali k tradičnému spôsobu varenia. Z poctivých, spravidla čerstvých surovín si varili jedlá doma. Polotovary boli menej dostupné a nákup spracovaných jedál pre nich bol teda veľkým luxusom.
V strave nemali prídavné látky, antibiotiká ani hormóny
V minulosti neboli potraviny ošetrené prídavnými látkami, ako sú potravinárske prísady, stabilizátory a zahusťovadlá. Tiež by ste v nich nenašli antibiotiká a hormóny. Všetky tieto látky, ktoré majú okrem iného pomôcť zachovať dlhšiu trvanlivosť, začali byť do potravín postupne pridávané začiatkom 20. storočia na úkor zdravia spotrebiteľa.
Jedli celé zvieratá, spracovávali kosti i vnútornosti
Naši predkovia spracovávali zabité zvieratá na maximum. Okrem chudého mäsa by ste v ich jedálničku našli aj pokrmy z vnútorností. Kosti a mäsové orezy zase spracovávali na výživné vývary.
Trávili veľa času vonku
V porovnaní s dnešnými deťmi trávili naši starí rodičia a rodičia viac času na čerstvom vzduchu. Nevysedávali na telefónoch a počítačoch, naopak mali veľa zdravého pohybu.