Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

5 vecí, ktoré nikdy nerobte po jedle

reklama:
5 vecí, ktoré nikdy nerobte po jedle

Po dobrej večeri má väčšina ľudí vo zvyku si ľahnúť, pozrieť na televíziu alebo si len tak lebediť. Ak patríte medzi tých, ktorí majú tento alebo pár ďalších zvykov, tak vedzte, že to môže mať neblahé následky na vaše zdravie. V dnešnom článku vám prezradíme 5 činností, ktoré by ste po výdatnom obede alebo večeri nemali nikdy robiť.

1. Spať

Pokiaľ po jedle idete do postele, je vyššie riziko, že budete trpieť nadúvaním, nepohodlím alebo problémom so spánkom. V polohe ležmo sa jedlo v žalúdku horšie trávi a hrozí, že namiesto čriev sa bude presúvať späť do pažeráka. Vy sa potom môžete ráno zobudiť so silným pálením záhy. Týmto si navyše zvyšujete šance ochorenia na rakovinu pažeráka. Podľa štúdie uskutočnenej na Fakulte medicíny Univerzity v Ioannine, ľudia, ktorí po jedle čakajú dlhšie ako si ľahnú do postele, majú nižšie riziko mozgovej mŕtvice. Odporúčame vám preto neísť do postele aspoň pár hodín po jedle.

2. Fajčiť

Pokiaľ ste fajčiarom, potom si zrejme radi vychutnáte cigaretku po každom jedle. Nerobte to. Radšej počkajte aspoň hodinu až dve. Cigarety obsahujú nikotín, ktorý sa môže nadviazať na voľný kyslík v potrave potrebný na proces trávenia. Nedostatočným trávením potom telo zo stravy vstrebe do krvi väčšie množstvo karcinogénov. Niektoré štúdie dokonca zistili, že 1 cigareta vyfajčená hneď po jedle sa rovná 10 cigaretám vyfajčenej inokedy. Toxické látky z cigarety navyše výrazne zvyšujú riziko nielen rakoviny pľúc, ale aj hrubého čreva a žalúdka.

3. Jesť ovocie

Experti odporúčajú, že ovocie by sme mali jesť pred jedlom na prázdny žalúdok, nie po jedle ako dezert. Dôvodom je skutočnosť, že na trávenie ovocia sú potrebné iné enzýmy ako na klasické varené jedlá. Navyše ovocie obsahuje pomerne veľa cukru, ktorý si pre svoju absorpciu vyžaduje dlhší čas. Jedenie ovocia nalačno vám umožní využiť z neho všetky nutričné ​​látky, vrátane vitamínov, minerálov a vlákniny. Naopak, ak ovocie zjete ako posledné, privodíte si nadúvanie, plynatosť, grganie alebo pálenie záhy.

4. Sprchovať sa

Horúca sprcha zvyšuje prekrvenie rúk, nôh a pokožky. Táto krv potom chýba v žalúdku a tráviacom systéme. Výsledkom môže byť zlé trávenie a bolesti brucha či žalúdka.So sprchou preto počkajte niekoľko hodín. Pokiaľ to nejde, tak si radšej dajte studenšiu sprchu.

5. Piť čaj

Hneď po jedle nikdy nepite čierny čaj, pretože jeho obsah tanínov narúša absorpciu železa v črevách. Taníny sa totiž viažu na bielkoviny a železo. Mnohé štúdie potvrdili, že pitie čierneho čaju vedie až k 87% zníženiu absorpcie tohto potrebného prvku na tvorbu červených krviniek. Výsledkom potom môže byť anémia, strata chuti do jedla, studené nohy a ruky, slabosť, závraty, extrémna únava či bledá pokožka.

Ako vidíte, existuje pár vecí, ktoré mnoho ľudí po jedle robí, ale nemali by a ani o tom netušia. Zapamätajte si, že po jedle by malo telo dostať čas a pokoj, aby prijatú potravu dokázalo správne stráviť. Dobré trávenie je totiž neraz dôležitejšie ako samotná strava.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. novembra 2021

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.