- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Dôvody, prečo pravidelne jesť paradajky
Dôvody, prečo pravidelne jesť paradajky
Rajčiny sú na našich tanieroch samozrejmosťou, no nemuselo to tak byť. Odhaľte históriu a neoceniteľné výhody rajčín, ktoré by nemali chýbať na vašom jedálnom lístku.
Rajčiny sa stali bežnou súčasťou našich jedálničkov, hoci ešte pred pár storočiami boli považované za jedovaté a ich vzhľad sa výrazne líšil od dnešných plodov, ktoré poznáme z našich záhrad či obchodných regálov. Prečo by sme ich mali zaradiť do svojej stravy čo najčastejšie a aké benefity nám môžu priniesť pre lepšiu náladu a zdravie?
Z Nového sveta do celého sveta
Podobne ako zemiaky, aj rajčiny sa dostali na európsky kontinent až po objavení Ameriky. Od 16. storočia sa rozšírili po celom svete, avšak ich plody mali odlišný vzhľad – boli menšie, podobné dnešným cherry rajčinám a mali žlto-oranžovú farbu. Pôvodne sa ľudia obávali, že sú jedovaté, no tento mýtus je dnes už našťastie zabudnutý a rajčiny si získali obľubu medzi spotrebiteľmi po celom svete. Aké sú dôvody, prečo by sme ich mali konzumovať každodenne?
1. Vitamíny, antioxidanty a kyselina listová
Rajčiny sú bohatým zdrojom vitamínov A a C a obsahujú aj mnoho ďalších antioxidantov, ako sú lykopén, betakarotén, luteín, cholin či alfa-lipoové kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre detoxikáciu organizmu a posilnenie zdravia.
2. Kyselina jablčná a citrónová
Okrem vyššie menovaných látok rajčiny obsahujú prírodné a ľahko stráviteľné formy kyseliny jablčnej a citrónovej, ktoré pomáhajú pri kardiovaskulárnych a tráviacich problémoch.
3. Pre duševnú pohodu
Vitamíny obsiahnuté v rajčinách nie len posilňujú imunitu, ale majú pozitívny vplyv aj na duševnú pohodu. Pravidelná konzumácia rajčín môže viesť k zníženiu stresu a zvýšeniu odolnosti voči psychickému napätiu.
4. Pyré, šťava a ďalšie rajčinové produkty
Rajčiny sú chutné či už surové, alebo spracované – varené, pečené. Obľúbené sú aj rôzne rajčinové produkty, ako sú pyré, pretlaky, šťavy alebo omáčky, ktoré môžu pomôcť pri gastritíde, anémii či problémoch s kognitívnymi funkciami mozgu.
5. Na trávenie a proti zápche
Táto zelenina pôsobí ako prírodný liek pri tráviacich ťažkostiach alebo zápche vďaka svojim ľahko laxatívnym účinkom.
6. Na zníženie hmotnosti
Rajčiny sú ideálnou zeleninou pri diétach, vhodné do šalátov, ako náhrada kalorických príloh alebo ako zdravá desiata. Obsahujú málo kalórií, ale sú sýte a navyše obsahujú chróm, ktorý má pozitívny vplyv na reguláciu hmotnosti.