- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Výborné dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Výborné dukátové buchtičky s vanilkovým krémom
Žiadny puding s gumovými buchtami ako zo školskej jedálne. Toto sú vynikajúce kysnuté buchtičky s krémom z vanilky a rumu. Možno budú úplne rovnaké ako tie od vašej babičky. Vydajte sa s nami na sladkú nostalgickú cestu.
Ingrediencie pre:
4 porcie
Buchtičky
350 g hladkej múky
18 g droždia
50 g masla
30 g masla na pomazanie
150 ml mlieka
60 g cukru
1 štipka soli
1/2 lyžičky citrónovej kôry
Omáčka
4 ks žĺtkov
250 ml 33% smotany na šľahanie
1 balíček vanilkového cukru
1 ks vanilkového struku
1 lyžica rumu
Považujete buchtičky s vanilkovým krémom a so šodó za jeden a ten istý recept? Nie je tomu tak. Vanilkový, ako už názov napovedá, by mal obsahovať vanilkový struk a treba aj trochu rumu. Šodó sa však zásadne pripravuje z bieleho vína. Tentokrát sa ale zameriame na vanilkový variant.
Postup
01.
Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravte kvások. Ostatné suroviny zmiešajte, pridajte vzídený kvások a vypracujte hladké cesto.
02.
Cesto poprášte múkou a nechajte približne 1 hodinu kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Z vykysnutého cesta vytvorte guličky, ktoré klaďte jednu vedľa druhej do maslom vymasteného pekáča a pečte dozlatista pri 180-200 ° C asi 30-45 minút.
TIP: Upečené buchtičky pomažte teplou zmesou rozpusteného masla a rumu. Buchtičky budú nádherne voňať a zostanú vláčne.
03.
Keď sa buchtičky pečú, pripravte krém. Na miernom plameni zohrejte smotanu s vanilkovým cukrom a luskom a pomaly vmiešajte žĺtkovú emulziu – vo vodnom kúpeli rozmiešané žĺtky. Ku koncu pridajte rum a nechajte vyvariť. Rumu samozrejme môžete dať viac, záleží na vašej chuti.
04.
Dukátové buchtičky servírujte s krémom a môžete pridať ešte čerstvé ovocie a mätu.
Zdroj: www.prozeny.cz