- Zivotsdetmi
- Články
- Zdravie ženy
- Ako polenta prospieva vašemu zdraviu a chutí
Ako polenta prospieva vašemu zdraviu a chutí
Objavte kúzlo polenty, tradičného jedla, ktoré si získalo svoje miesto v srdciach gurmánov po celom svete. V tomto článku sa dozviete, ako môže táto všestranná kukuričná kaša obohatiť váš jedálniček a priniesť zdravotné benefity.
Ak patríte medzi milovníkov cestovania a skúšania tradičných miestnych špecialít, pravdepodobne ste už mali možnosť ochutnať polentu. Toto jedlo je obľúbené predovšetkým v talianskej, rumunskej, chorvátskej a bulharskej kuchyni. Polenta, známa tiež ako kukuričná kaša, na tanieri zaujme svojou žiarivou žltou farbou a ponúka množstvo spôsobov konzumácie.
Historicky sa polenta konzumuje od staroveku a často bola považovaná za jedlo chudobných, ktorí ju jedli namiesto chleba. Dnes je však známa predovšetkým vďaka svojim zdravotným benefitom, ako sú vláknina, bielkoviny, minerály a vitamíny. Polenta nielen že dobre zasýti, ale tiež prospieva našemu telu v mnohých ohľadoch. Najčastejšie sa podáva ako príloha k omáčkam, mäsu a zelenine, ale možno ju konzumovať aj samostatne, napríklad syrom, šunkou a hubami. Je výborná aj zapekaná, smažená či grilovaná.
Pôvod slova „polenta“ sa odvíja z latinčiny, ale stretnúť sa môžete aj s ďalšími názvami ako pura, kačamak, bakardan či mamaliga.
Polenta má pozitívny vplyv na tráviacu sústavu, predovšetkým žalúdok a pečeň. Kukuričné zrná, z ktorých je polenta vyrobená, obsahujú kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé fungovanie žalúdka. Tieto sa ľahko vstrebávajú do krvi, kde pomáhajú neutralizovať toxíny, čím podporujú správnu funkciu pečene a detoxikáciu tela. Polenta tiež pozitívne ovplyvňuje štítnu žľazu, redukuje nervové poruchy a je doporučovaná pre diabetikov, keďže reguluje hladinu cukru v krvi. Okrem toho je vhodná pre ľudí s neznášanlivosťou na lepok, pretože kukurica lepok neobsahuje.