Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako si doma pripraviť bravčové škvarky? Pochutnajte si na chrumkavej lahôdke

reklama:
Ako si doma pripraviť bravčové škvarky? Pochutnajte si na chrumkavej lahôdke
Ako si doma pripraviť bravčové škvarky? Pochutnajte si na chrumkavej lahôdke Foto: freepik.com

Možno ste tú správu zachytili: BBC zaradila pred časom bravčovú masť medzi 10 najzdravších potravín. Že je pohár voňavej masti v špajze hotový poklad a miska chrumkavých škvarkov naozajstná pochúťka, vedeli ale už dávno aj naši predkovia. Ako si takú dobrotu zaobstarať vlastnými silami?

Ingrediencie pre:
1 pohár
Budete potrebovať

1 kg surovej bravčovej masti
100 ml vody

Na dokončenie a na podávanie

60 ml mlieka
1/2 lyžičky soli

Z uvedeného množstva surovín získate pohár voňavej bravčovej masti a misku domácich škvarkov. Sadlo si vychutnajte len tak so štipkou soli a cibuľou na čerstvom chlebe, využijete ho aj ako základ pre polievky a jednoduché jedlá zo zemiakov, na vyprážanie, a dokonca aj do kysnutých buchiet a na liečenie rôznych neduhov… Ako najlepšie využiť domáce škvarky, vám radiť určite nemusíme, najlepšie sú len tak s chlebom alebo v škvarkových pagáčikoch.
Postup
01.

Studenú masť nakrájajte na kocky veľké približne 2 cm: snažte sa pritom, aby boli všetky kúsky rovnako veľké.

02.

Nakrájanú masť dajte do veľkého ťažkého hrnca, podlejte vodou a pri miernej teplote zvoľna zahrievajte, občas premiešajte.

03.

Keď sa voda odparí a kocky sadla pustia dostatok tuku (trvá to asi pol hodiny aj viac), môžete teplotu zvýšiť, ale len mierne. Ďalej zvoľna vyškvarte, občas premiešajte a strážte, aby sa škvarky nepripálili.

04.

Zhruba po ďalšej polhodine (podľa veľkosti kúskov a výkonu sporáka) budú škvarky krásne zlatisté a pri miešaní začnú „šuštiť“ – sceďte ich cez kovové sitko vyložený jemným plátienkom a dobre ich vytlačte obrátenou stranou lyžice.

Tip: Ak chcete naozaj chrumkavé škvarky, vráťte ich po precedení do hrnca, pridajte trochu vyškvarenej masti a pár lyžíc mlieka a ešte chvíľu ich zvoľna škvarte, až sa mlieko odparí.

05.

Precedenú masť schlaďte a uchovajte v chladničke, hotové škvarky podávajte ešte teplé, ľahko osolené s chlebom alebo ich uchovajte v chladničke na neskoršie použitie.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 23. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.