- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Ako si doma pripraviť bravčové škvarky? Pochutnajte si na chrumkavej lahôdke
Ako si doma pripraviť bravčové škvarky? Pochutnajte si na chrumkavej lahôdke
Možno ste tú správu zachytili: BBC zaradila pred časom bravčovú masť medzi 10 najzdravších potravín. Že je pohár voňavej masti v špajze hotový poklad a miska chrumkavých škvarkov naozajstná pochúťka, vedeli ale už dávno aj naši predkovia. Ako si takú dobrotu zaobstarať vlastnými silami?
Ingrediencie pre:
1 pohár
Budete potrebovať
1 kg surovej bravčovej masti
100 ml vody
Na dokončenie a na podávanie
60 ml mlieka
1/2 lyžičky soli
Z uvedeného množstva surovín získate pohár voňavej bravčovej masti a misku domácich škvarkov. Sadlo si vychutnajte len tak so štipkou soli a cibuľou na čerstvom chlebe, využijete ho aj ako základ pre polievky a jednoduché jedlá zo zemiakov, na vyprážanie, a dokonca aj do kysnutých buchiet a na liečenie rôznych neduhov… Ako najlepšie využiť domáce škvarky, vám radiť určite nemusíme, najlepšie sú len tak s chlebom alebo v škvarkových pagáčikoch.
Postup
01.
Studenú masť nakrájajte na kocky veľké približne 2 cm: snažte sa pritom, aby boli všetky kúsky rovnako veľké.
02.
Nakrájanú masť dajte do veľkého ťažkého hrnca, podlejte vodou a pri miernej teplote zvoľna zahrievajte, občas premiešajte.
03.
Keď sa voda odparí a kocky sadla pustia dostatok tuku (trvá to asi pol hodiny aj viac), môžete teplotu zvýšiť, ale len mierne. Ďalej zvoľna vyškvarte, občas premiešajte a strážte, aby sa škvarky nepripálili.
04.
Zhruba po ďalšej polhodine (podľa veľkosti kúskov a výkonu sporáka) budú škvarky krásne zlatisté a pri miešaní začnú „šuštiť“ – sceďte ich cez kovové sitko vyložený jemným plátienkom a dobre ich vytlačte obrátenou stranou lyžice.
Tip: Ak chcete naozaj chrumkavé škvarky, vráťte ich po precedení do hrnca, pridajte trochu vyškvarenej masti a pár lyžíc mlieka a ešte chvíľu ich zvoľna škvarte, až sa mlieko odparí.
05.
Precedenú masť schlaďte a uchovajte v chladničke, hotové škvarky podávajte ešte teplé, ľahko osolené s chlebom alebo ich uchovajte v chladničke na neskoršie použitie.
Zdroj: www.prozeny.cz