Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako správne soliť. Prečo soľ patrí aj do sladkého jedla?

reklama:
Ako správne soliť.
Ako správne soliť. Prečo soľ patrí aj do sladkého jedla? Foto: www.gettyimages.com

Väčšina jedál by vám bez soli zrejme vôbec nechutili. A aby boli pokrmy čo najlepšie, má solenie svoje pravidlá a zásady. Ako na to? Dôležité je nielen množstvo soli, ale napríklad aj čas, kedy ju do jedla pridáte.

Soľ nechýba v žiadnej domácnosti a pri varení ju najskôr používate úplne automaticky. Soliť ale môžete múdrejšie, a docieliť tak nielen chutnejšie jedlo, ale urobiť niečo aj pre svoje zdravie.

Soľ do vody, až keď sa varí

Chystáte sa variť cestoviny alebo zemiaky? Soľ pridajte až v okamihu, keď voda začne vrieť. Soľ sa tak lepšie rozpustí, navyše ľahko zvyšuje bod varu a tým sa skráti čas varenia.

Koľko soli do vody? Podľa talianskych kuchárov by voda na cestoviny mala byť podobne slaná ako tá morská, známe pravidlo je 1 liter vody a 10 gramov soli na 100 gramov cestovín.

Čím neskôr solíte, tým je soľ výraznejšia

Ak chystáte obľúbenú omáčku alebo polievku, pridávate soľ podľa osobnej zvyklosti. Keď osolíte jednotlivé ingrediencie hneď na začiatku úpravy, soľ rozvinie ich chuť a postupným varením sa slaná príchuť stlmí. Pokiaľ namiesto toho pokrm dosolíte až ku koncu varenia, bude slaná chuť intenzívnejšia. Preto soľte spočiatku po troškách a ochutnávajte.

Prečo sa soľou aj sladké

Prekvapuje vás soľ v recepte na buchtu? Kysnuté cesto bez soli nie je chutné a naozaj to nie je ono. V iných sladkých receptoch nebýva soľ nevyhnutná, ale štipka dokáže zvýrazniť sladkosť a lepšie rozvinie prirodzenú arómu ingrediencií. Skúste soľ pridať aj do kaše, marmelády alebo domáceho pudingu.

Tlmí horkosť

Zatiaľ čo sladkú chuť dokáže zintenzívniť, horkosť v jedle naopak potláča. Ak vám príde polievka, káva alebo grepový džús až veľmi horký, stačí pár zrniek soli a uvidíte rozdiel.

Pomáha kysnúť

Ako už bolo povedané, soľ sa pridáva do kysnutého cesta kvôli chuti, ale aj z technologických dôvodov. Proces kysnutia sa nezaobíde nielen bez múky, vody a kvasníc, ale aj bez tohto bieleho pomocníka. Soľ bráni prudkému kysnutiu a cesto je potom kvalitnejšie a lepšie sa s ním pracuje.

Dusené mäso soľte vopred

Soľ má schopnosť odčerpávať z potravín vodu. Myslite na to pri príprave mäsa a pokrm soľte podľa úpravy. Napríklad dusené mäso je ideálne nasoliť vopred, aby pustilo šťavu. Vďaka tomu bude krásne mäkké a šťava bude mať intenzívnu chuť.

Ak plánujete mäso grilovať alebo sprudka opekať, soľte ho až tesne pred servírovaním, inak sa pokrm vysuší, stratí šťavnatosť aj svoju typickú chuť. Preto dávajte pozor na kupované grilovacie zmesi, vo väčšine býva nemalé množstvo soli.

Pozor na vodu v zelenine

To isté platí aj so zeleninou. Ak ju chcete dusiť, osoľte ju vopred, pred grilovaním naopak zeleninu nesoľte. Surovú soľte až tesne pred servírovaním, aby zostala chrumkavá. Ak potrebujete napríklad cuketu do cesta a chcete ju zbaviť prebytočnej vlhkosti, nastrúhajte ju, osoľte a nechajte tzv. vypotiť. Počas pätnástich minút uvoľní tekutinu, ktorú jednoducho vytlačíte alebo necháte vsiaknuť do obrúska. Rovnako tak pustia prebytočnú vodu aj osolené zemiaky nastrúhané na zemiakové placky.

Do zemiakov aj kaše

Ako prílohu volíte zemiaky? Ak ich varíte olúpané, osoľte ich tesne pred dovarením. Zemiaky varené v šupke soľte až po ošúpaní. Ak robíte zemiakové halušky, soľ patrí do cesta aj hrnca s vodou. So zemiakovým cestom pracujte rýchlo, pretože kvôli soli redne (zemiaky púšťajú vodu). Zemiakovú kašu zas najlepšie osolíte pridaním soli do mlieka, ktorým ju zjemňujete, lepšie sa rozpustí.

Ako soliť strukoviny a vnútornosti

Strukoviny ani vnútornosti nikdy nesoľte pred prípravou ani na jej začiatku, zostanú totiž inak nepríjemne tuhé. Počkajte, kým zmäknú a zvláčnia!

Soľte z výšky

Solíte hotové jedlo? Osoľte ho pekne z výšky. Určite už ste to niekedy videli robiť šéfkuchára v rôznych kulinárskych show. Nie je to len efektné, ale aj praktické: soľ sa pekne rozptýli po celom jedle, čo sa hodí najmä u tých, ktoré sa už následne nemiešajú.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 29. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.