Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Bábovka v štýle torty Red Velvet očarí nielen na Valentína!

reklama:
Bábovka v štýle torty Red Velvet očarí nielen na Valentína!
Bábovka v štýle torty Red Velvet očarí nielen na Valentína! Foto: www.freepik.com

Red Velvet patrí medzi najslávnejšie a najelegantnejšie torty na svete. Pokiaľ patrí medzi vaše obľúbené dezerty, zamilujete si ho aj v podobe tejto bábovky.

História torty Red Velvet nie je úplne jasná, ale najčastejšie sa jej autorstvo pripisuje cukrárom z newyorského hotela Waldorf Astoria, v ktorého ponuke sa objavil v roku 1940. Podobný múčnik sa ale údajne piekol už v 19. storočí v Anglicku a niektoré zdroje hovoria o jeho pôvode v južných štátoch USA. Isté je, že si získal popularitu po celom svete a zaradil sa medzi zákusky, ktoré sa podávajú pri slávnostných príležitostiach. Veľmi obľúbená je aj ako svadobná torta.

Uľahčite si prácu a namiesto torty upečte túto úžasnú bábovku. Vo videu nájdete postup krok za krokom:

Farebná alchýmia

Bábovka v štýle torty Red Velvet očarí nielen na Valentína!
Bábovka v štýle torty Red Velvet očarí nielen na Valentína!Foto: www.freepik.com

Charakteristickým znakom tejto torty je jeho červená farba. Tá je trochu záhadou – hovorí sa, že za ňou pôvodne stála chemická reakcia kakaa s kyslým octom alebo cmarom. Niektoré receptúry odkazujú na použitie šťavy z červenej repy, ale v súčasnej dobe je najčastejšou voľbou červené potravinárske farbivo. Ak chcete dosiahnuť dokonalý odtieň, nespoliehajte sa na bežne dostupné práškové farbivá a siahnite po gélovom variante. Práve tá vykúzli dokonalý farebný efekt.

Krém ako poleva

S červenou farbou torty Red Velvet krásne kontrastuje biely krém, ktorý sa pripravuje z krémového syra, cukru a masla. V klasickom recepte treba korpus rozkrojiť na niekoľko plátov a tie následne premazať a spojiť. S bábovkou budete mať menej práce – krém sa v tomto prípade používa ako poleva.

Bábovka Red Velvet

Doba prípravy: 70 minút

Ingrediencie:

300 g hladkej múky
110 g masla
220 g krupicového cukru
2 vrecká vanilkového cukru (16 g)
2 väčšie vajcia
240 ml cmar
1 lyžica bieleho vínneho octu
1 lyžica červeného gélového potravinárskeho farbiva
3 lyžice holandského kakaa
1 lyžička jedlej sódy
½ lyžičky soli

Ingrediencie na polevu:

100 g krémového syra (lučina, Philadelphia)
200 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru (8 g)
2 lyžice mlieka

Príprava:

Všetky ingrediencie vyberte z chladničky 60 minút vopred, aby došli izbové teploty. Maslo nakrájajte na kocky a nechajte zmäknúť. Odvážte si suroviny a rozdeľte ich do misiek, nech vás pri príprave nič nezdržiava. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte polohrubú alebo hrubú múkou, použiť je možné aj strúhanku. Rúru predhrejte na 170 ºC.
V miske zmiešajte múku, kakao a soľ. cmar dôkladne premiešajte s potravinárskym farbivom. Vo väčšej mise potom vyšľahajte zmäknuté maslo a po častiach doň pridajte krupicový a vanilkový cukor, potom zašľahajte obe vajcia. Potom striedavo pridávajte múčnu zmes a zafarbené cmar. Na záver v hrnčeku zmiešajte ocot s jedlou sódou a vmiešajte do cesta.
Hotové cesto ihneď nalejte do vymastenej formy a vložte do rúry. Pečte približne 45 minút – pred koncom pečenia zapichnite do bábovky špajľu. Ak sa na nej nelepia vlhké omrvinky, je bábovka upečená. Po vytiahnutí z rúry ju nechajte 5 minút odpočinúť a potom vyklopte.
Než sa bábovka upečie, pripravte si polevu. Krémový syr prešľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom a 2 lyžicami mlieka. Zmes by mala byť ľahko tekutá, aby po bábovke stekala a vytvorila pekný efekt. Pokiaľ sa vám zdá príliš hustá, pridajte mlieko navyše. Hotovú polevu nalejte na vychladnutú bábovku.

Tip navyše: Spodok bábovky môžete po vychladnutí ľahko zrezať a z odkrojeného cesta vytvoriť drobkovú posýpku, ktorú ozdobíte bielou polevou.

Zdroj: butternutbakeryblog.com, grandbaby-cakes.com, vikendovepeceni.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 14. februára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.