- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Bábovka v štýle torty Red Velvet očarí nielen na Valentína!
Bábovka v štýle torty Red Velvet očarí nielen na Valentína!
Red Velvet patrí medzi najslávnejšie a najelegantnejšie torty na svete. Pokiaľ patrí medzi vaše obľúbené dezerty, zamilujete si ho aj v podobe tejto bábovky.
História torty Red Velvet nie je úplne jasná, ale najčastejšie sa jej autorstvo pripisuje cukrárom z newyorského hotela Waldorf Astoria, v ktorého ponuke sa objavil v roku 1940. Podobný múčnik sa ale údajne piekol už v 19. storočí v Anglicku a niektoré zdroje hovoria o jeho pôvode v južných štátoch USA. Isté je, že si získal popularitu po celom svete a zaradil sa medzi zákusky, ktoré sa podávajú pri slávnostných príležitostiach. Veľmi obľúbená je aj ako svadobná torta.
Uľahčite si prácu a namiesto torty upečte túto úžasnú bábovku. Vo videu nájdete postup krok za krokom:
Farebná alchýmia
Charakteristickým znakom tejto torty je jeho červená farba. Tá je trochu záhadou – hovorí sa, že za ňou pôvodne stála chemická reakcia kakaa s kyslým octom alebo cmarom. Niektoré receptúry odkazujú na použitie šťavy z červenej repy, ale v súčasnej dobe je najčastejšou voľbou červené potravinárske farbivo. Ak chcete dosiahnuť dokonalý odtieň, nespoliehajte sa na bežne dostupné práškové farbivá a siahnite po gélovom variante. Práve tá vykúzli dokonalý farebný efekt.
Krém ako poleva
S červenou farbou torty Red Velvet krásne kontrastuje biely krém, ktorý sa pripravuje z krémového syra, cukru a masla. V klasickom recepte treba korpus rozkrojiť na niekoľko plátov a tie následne premazať a spojiť. S bábovkou budete mať menej práce – krém sa v tomto prípade používa ako poleva.
Bábovka Red Velvet
Doba prípravy: 70 minút
Ingrediencie:
300 g hladkej múky
110 g masla
220 g krupicového cukru
2 vrecká vanilkového cukru (16 g)
2 väčšie vajcia
240 ml cmar
1 lyžica bieleho vínneho octu
1 lyžica červeného gélového potravinárskeho farbiva
3 lyžice holandského kakaa
1 lyžička jedlej sódy
½ lyžičky soli
Ingrediencie na polevu:
100 g krémového syra (lučina, Philadelphia)
200 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru (8 g)
2 lyžice mlieka
Príprava:
Všetky ingrediencie vyberte z chladničky 60 minút vopred, aby došli izbové teploty. Maslo nakrájajte na kocky a nechajte zmäknúť. Odvážte si suroviny a rozdeľte ich do misiek, nech vás pri príprave nič nezdržiava. Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte polohrubú alebo hrubú múkou, použiť je možné aj strúhanku. Rúru predhrejte na 170 ºC.
V miske zmiešajte múku, kakao a soľ. cmar dôkladne premiešajte s potravinárskym farbivom. Vo väčšej mise potom vyšľahajte zmäknuté maslo a po častiach doň pridajte krupicový a vanilkový cukor, potom zašľahajte obe vajcia. Potom striedavo pridávajte múčnu zmes a zafarbené cmar. Na záver v hrnčeku zmiešajte ocot s jedlou sódou a vmiešajte do cesta.
Hotové cesto ihneď nalejte do vymastenej formy a vložte do rúry. Pečte približne 45 minút – pred koncom pečenia zapichnite do bábovky špajľu. Ak sa na nej nelepia vlhké omrvinky, je bábovka upečená. Po vytiahnutí z rúry ju nechajte 5 minút odpočinúť a potom vyklopte.
Než sa bábovka upečie, pripravte si polevu. Krémový syr prešľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom a 2 lyžicami mlieka. Zmes by mala byť ľahko tekutá, aby po bábovke stekala a vytvorila pekný efekt. Pokiaľ sa vám zdá príliš hustá, pridajte mlieko navyše. Hotovú polevu nalejte na vychladnutú bábovku.
Tip navyše: Spodok bábovky môžete po vychladnutí ľahko zrezať a z odkrojeného cesta vytvoriť drobkovú posýpku, ktorú ozdobíte bielou polevou.
Zdroj: butternutbakeryblog.com, grandbaby-cakes.com, vikendovepeceni.cz, www.dumazahrada.cz