Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Cholesterol môžete znížiť aj bez liekov. Čo radia lekári?

reklama:
Cholesterol môžete znížiť aj bez liekov. Čo radia lekári?
Cholesterol môžete znížiť aj bez liekov. Čo radia lekári? Foto: www.gettyimages.com

Zvýšená hladina cholesterolu trápi mnoho ľudí. Tento problém nie je radno podceňovať, pretože môže postupne viesť k srdcovo cievnym ochoreniam. Zásadný vplyv má pritom naša životospráva. Než začnete prehĺtať tabletky, skúste upraviť jedálniček.

Hladinu cholesterolu môžete ovplyvniť zložením jedálnička, dostatočným pohybom a redukciou stresu a nadbytočných kíl. Práve zníženie nadváhy pomôže nielen zlepšiť pomer „dobrého“ HDL cholesterolu voči „zlému“ LDL, ale aj upraviť hladinu ďalších krvných tukov, triglyceridov. Všetky tri metódy majú pozitívny vplyv na zdravie, hoci už beriete lieky na zníženie cholesterolu. Keď budete pravidelne zdravo jesť, nebudete sa stresovať, dostatočne sa pohybovať a schudnete, docielite zníženie dávky liekov a tým aj ich vedľajších účinkov.

Čo sa jedla týka, jedzte denne čo najviac ovocia a zeleniny. „Ovocie a zelenina neobsahuje cholesterol ani nezdravý tuk, vďaka čomu sú dôležitou súčasťou jedálnička v boji proti vysokému cholesterolu,“ potvrdzuje kardiológ David Sabgir. „Hoci radím pacientom zvýšiť celkový príjem ovocia a zeleniny, mnohí odporúčané množstvo vôbec nedodržiavajú. Preto odporúčam niekoľko konkrétnych potravín, ktoré je dôležité do jedálnička zaradiť. Ide o tmavo zelenú listovú zeleninu, avokádo a citrusy.

Tmavozelená listová zelenina znižuje cholesterol

Existuje toľko dôvodov, prečo milovať listovú zeleninu, vrátane jej zdravotných prínosov. „Tmavo zelená listová zelenina zahŕňa špenát, kel, kel kučeravý, mangold a ďalšie,“ vysvetľuje kardiológ. „Obsahuje luteín a ďalšie karotenoidy, ktoré môžu znížiť riziko srdcových ochorení a tiež hladinu cholesterolu.“ Vychutnajte si ich v šaláte s olivovým olejom alebo ich rozmixujte do smoothie s avokádom.

Avokádo – superpotravina plná prospešných tukov

Ak chcete výdatnú a zdravú potravinu, nemôžete urobiť podľa štúdie chybu so zázračným avokádom, právom označovanom ako najzdravší plod, ktorý naša planéta človeku ponúka. Je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov B5, B6, kyseliny listovej, C a E a tiež minerálnych látok ako je horčík, meď, mangán, draslík, železo a zinok. „Avokádo je vlastne jediné ovocie, ktoré obsahuje mononenasýtené tuky – až 5 gramov na jednu tretinu stredného avokáda,“ hovorí Sabgir. „To môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, a tým aj riziko srdcových ochorení a mŕtvice.“ Avokádo si môžete vychutnať na toaste na raňajky, v tuniakovom šaláte na obed alebo ako omáčku z avokádového pesta s celozrnnými cestovinami na večeru.

Citrusové plody pomáhajú znížiť „zlý“ cholesterol

Citrusové plody nie sú príliš energeticky náročné ani sladké, obsahujú asi 85% vody, sú dobrým zdrojom vitamínu C, obsahujú provitamín A – betakarotén a sú bohaté na draslík, horčík, fosfor a vápnik. Práve teraz v zimnom období je najlepší čas citrusov. Nielen, že skvele chutia, ale sú tiež skvelou voľbou na zníženie cholesterolu. „Citrusové plody ako pomaranče obsahujú pektín, ktorý môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu,“ poznamenáva lekár. Jedzte citrusy len tak, kombinujte ich s listovou zeleninou v šalátoch alebo si vytlačte čerstvú pomarančovú šťavu alebo pripravte citronádu.

Dôležité omega-3 nenasýtené mastné kyseliny

Ďalej vám podľa tejto štúdie bude prospievať konzumácia tučných morských rýb (sardinky, šproty, sleď, losos, tuniak alebo makrela), ktoré obsahujú veľa omega-3 nenasýtených mastných kyselín, rôzne druhy orechov, za studena lisované oleje a dostatočné množstvo vlákniny. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny ale neznižujú len vysoký cholesterol, zabraňujú aj kôrnateniu tepien a následný vznik kardiovaskulárnych chorôb. Zmenšujú aj riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré sú zodpovedné za väčšinu srdcových infarktov i mozgových mŕtvic. Pôsobia tiež protizápalovo na cievy, vďaka čomu znižujú rozvoj aterosklerózy, teda postihnutia tepien. Ďalším benefitom je, že omega-3 nenasýtené mastné kyseliny znižujú hustotu krvi, vďaka čomu sa srdce menej namáha, a priaznivo tak pôsobí na kardiovaskulárny systém.

Vláknina dokáže znížiť hladinu cholesterolu

Tiež potraviny so zvýšeným obsahom vlákniny dokážu znížiť choesterol. Vysoké množstvo vlákniny nájdete v pšeničných otrubách, ovsených vločkách, psylliu, vo väčšine ovocia a zeleniny, celozrnnom pečive a obilninách, v strukovinách, hubách, ale aj v orechoch. Zvyšovanie príjmu vlákniny môže spôsobiť tráviace problémy, preto je dobré dobré dávky zvyšovať postupne a prípadne ich aj konzultovať s praktickým lekárom alebo nutričnou terapeutkou.

Týmto potravinám sa vyhnite

Rizikový jedálniček obsahuje príliš veľa živočíšnych tukov, ktoré nájdete tučných mäsách, v údeninách, vo výrobkoch zo smotany vrátane camembertu, vo veľa tučných vyzretých syroch, v šľahačke, masle, v prepálených tukoch, v predsmažených hranolkách, polevách, náplniach sušienok popcornu. Nehodí sa ani nadmerná konzumácia kokosového či palmového oleja a nadbytok jednoduchých cukrov v podobe najrôznejších sladkostí, ale aj výrobkov z bielej múky.

Zdroj: www.svetzeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 19. januára 2024
K téme

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.