- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Čo tak dať si špenát? Na magnet nereaguje, ale nahradí polovicu lekárne
Čo tak dať si špenát? Na magnet nereaguje, ale nahradí polovicu lekárne
Drobná chyba vo výpočte pasovala v minulosti špenát na fantastický zdroj železa. Tým síce nie je, ale obsahuje toľko ďalších vitamínov a minerálov, že by nemal v jedálničku chýbať.
Legenda o špenáte, ktorý obsahuje ohromné množstvo železa, vznikla v roku 1870 chybou pri vedeckom experimente. Stojí za ňou nemecký vedec Erich von Wolf, ktorý uviedol, že v 100 g špenáte sa nachádza 35 mg železa, teda asi desaťkrát viac ako v iných druhoch listovej zeleniny. Bohužiaľ išlo ale o omyl a pri zápise meraní pravdepodobne utiekla desatinná čiarka. V skutočnosti sa množstvo železa v špenáte pohybuje medzi 3 a 4 miligramami, čo nie je nijako výnimočné. Pochváliť sa ale môže mnohými ďalšími cennými látkami, ktoré organizmu prospievajú v mnohých ohľadoch.
Potrebujete inšpiráciu do kuchyne? Pozrite sa na 4 originálne recepty so špenátom:
Zelený multivitamín
Špenát je vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý má zásadný vplyv na správne fungovanie zraku, kvalitu pokožky, krvotvorbu a imunitný systém. Je bohatý aj na vitamín C, ktorý v tele pôsobí ako antioxidant, pomáha pri únave, podporuje obranyschopnosť a je dôležitý na vstrebávanie dôležitých látok. Špenát je skvelým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je obzvlášť dôležitá pre nastávajúce mamičky, a je tiež veľmi bohatý na draslík – minerál dôležitý pre správnu funkciu svalového a nervového systému a tiež na udržanie normálneho krvného tlaku. Z ďalších dôležitých látok nájdete v špenáte napríklad horčík, vitamíny skupiny B a vitamín E.
Špenát na sto spôsobov
Najčastejšou úpravou je dusený špenát podávaný s pečeným mäsom a knedľou. Jeho potenciál je ale oveľa bohatší. Z čerstvých špenátových listov môžete pripraviť výborný zeleninový šalát, často sa pridáva aj do obľúbených smoothie. Výborne sa hodí na prípravu omáčok – najčastejšie sa kombinuje so smotanou a rôznymi druhmi syrov. Chuť vám bude v plnených canelloni, gnocchi so špenátom a slaninou alebo slaných palacinkách. Výborne sa hodí aj na prípravu slaných koláčov, zapečených cestovín, polievok, mäsových rolád alebo slaného pečiva. A hodí sa aj do sladkých dezertov – skúste napríklad túto krásnu machovú tortu.
Zdroj: www.nzip.cz, www.dumazahrada.cz