Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo tak dať si špenát? Na magnet nereaguje, ale nahradí polovicu lekárne

reklama:
Čo tak dať si špenát?
Čo tak dať si špenát? Na magnet nereaguje, ale nahradí polovicu lekárne Foto: www.gettyimages.com

Drobná chyba vo výpočte pasovala v minulosti špenát na fantastický zdroj železa. Tým síce nie je, ale obsahuje toľko ďalších vitamínov a minerálov, že by nemal v jedálničku chýbať.

Legenda o špenáte, ktorý obsahuje ohromné množstvo železa, vznikla v roku 1870 chybou pri vedeckom experimente. Stojí za ňou nemecký vedec Erich von Wolf, ktorý uviedol, že v 100 g špenáte sa nachádza 35 mg železa, teda asi desaťkrát viac ako v iných druhoch listovej zeleniny. Bohužiaľ išlo ale o omyl a pri zápise meraní pravdepodobne utiekla desatinná čiarka. V skutočnosti sa množstvo železa v špenáte pohybuje medzi 3 a 4 miligramami, čo nie je nijako výnimočné. Pochváliť sa ale môže mnohými ďalšími cennými látkami, ktoré organizmu prospievajú v mnohých ohľadoch.

Potrebujete inšpiráciu do kuchyne? Pozrite sa na 4 originálne recepty so špenátom:

Zelený multivitamín

Špenát je vynikajúcim zdrojom vitamínu A, ktorý má zásadný vplyv na správne fungovanie zraku, kvalitu pokožky, krvotvorbu a imunitný systém. Je bohatý aj na vitamín C, ktorý v tele pôsobí ako antioxidant, pomáha pri únave, podporuje obranyschopnosť a je dôležitý na vstrebávanie dôležitých látok. Špenát je skvelým zdrojom kyseliny listovej, ktorá je obzvlášť dôležitá pre nastávajúce mamičky, a je tiež veľmi bohatý na draslík – minerál dôležitý pre správnu funkciu svalového a nervového systému a tiež na udržanie normálneho krvného tlaku. Z ďalších dôležitých látok nájdete v špenáte napríklad horčík, vitamíny skupiny B a vitamín E.

Špenát na sto spôsobov

Najčastejšou úpravou je dusený špenát podávaný s pečeným mäsom a knedľou. Jeho potenciál je ale oveľa bohatší. Z čerstvých špenátových listov môžete pripraviť výborný zeleninový šalát, často sa pridáva aj do obľúbených smoothie. Výborne sa hodí na prípravu omáčok – najčastejšie sa kombinuje so smotanou a rôznymi druhmi syrov. Chuť vám bude v plnených canelloni, gnocchi so špenátom a slaninou alebo slaných palacinkách. Výborne sa hodí aj na prípravu slaných koláčov, zapečených cestovín, polievok, mäsových rolád alebo slaného pečiva. A hodí sa aj do sladkých dezertov – skúste napríklad túto krásnu machovú tortu.

Zdroj: www.nzip.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 25. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.