Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Focaccia, nadýchané a na pohľad krásne talianske pečivo

reklama:
Focaccia, nadýchané a na pohľad krásne talianske pečivo
Focaccia, nadýchané a na pohľad krásne talianske pečivo Foto: www.freepik.com

Nielen jedlé kvety vám vytvoria na pokrme krásnu záhradku. Upečte si nadýchanú taliansku focacciu a ozdobte ju zeleninou podľa vlastnej fantázie. Toto talianske pečivo je nadýchané ako obláčik a jeho chuť vás úplne pohltí.

Ingrediencie pre:
1 kus
Cesto

1/2 kocky čerstvého droždia
1/2 lyžice cukru
500 g hladkej múky
4 lyžice olivového oleja
400 ml vody
1,5 lyžičky soli

Zdobenie

1 ks červenej papriky
1 ks žltej papriky
1 zväzok jarnej cibuľky
1 ks červenej cibule
1 zväzok hladkolistého petržlenu
4 lyžičky svetlého sezamového semienka
2 lyžičky čierneho sezamového semienka
2 lyžice tekvicových semienok

Pokiaľ nemáte úplne kreatívnu náladu, kvietky samozrejme tvoriť nemusíte. Focaccia vyzerá božsky aj s paradajkami a rozmarínom a tiež chutí skvele. Na zarobenie cesta zvoľte ideálne robot s hnetacím hákom, ale ručne to samozrejme zvládnete tiež, len si pripravte bicepsy. Hnite sa pomerne dlho.

Postup
01.

V mise robota alebo v miske vidličkou utrite droždie s cukrom. Postupne pridajte všetky suroviny na cesto, okrem dvoch lyžíc oleja. Všetko premiešajte a za pomoci háku hneťte pri nižších otáčkach asi 10 minút, než bude cesto krásne hladké. Ak ste zvolili ručné miesenie, zaberie to asi 15-20 minút.
02.

Hotové cesto zaprášte trochou múky a prikryte utierkou alebo potravinárskou fóliou. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 90 minút.

03.

Medzitým si vyložte plech papierom na pečenie, ktorý ľahko potrite olejom. Po vykysnutí naň preneste cesto, potrite zvyšným olejom a prstami ho stláčaním roztiahnite do obdĺžnika. Nezľaknite sa, keď sa tvoria bublinky, tie robia focacciu práve tak nadýchanú. Teraz sa môžete pustiť do zdobenia podľa vlastnej fantázie, zeleninu a bylinky do cesta mierne zatláčajte. Potom prikryte plech utierkou a nechajte ešte asi 15 minút kysnúť.
04.

Vykysnuté pečivo na plechu preneste do rúry predhriatej na 230 ° C a pečte asi 10-15 minút, až focaccia zozlatne a zelenina mierne zavädne.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 25. februára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.