- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Geniálne a zdravé- palacinky z červenej šošovice
Geniálne a zdravé- palacinky z červenej šošovice
Základný recept na tieto zdravé, výživné a lacné placky obsahuje iba šošovicu a vodu, môžete si ho ale vyladiť presne podľa svojej chuti.
Šošovicové placky sú veľmi obľúbené vo vegánskej kuchyni – nepotrebujete na ne totiž ani vajcia, ani mlieko. Šošovka je navyše prirodzene bezlepková, takže sú vhodné aj pre celiakov a osoby trpiace intoleranciou alebo alergiou na lepok.
Prípravu šošovkových palaciniek zvládne aj úplný začiatočník. Pozrite sa na video a presvedčte sa sami.
Najčastejšie sa podávajú ako tortilla alebo slaná palacinka s najrôznejšími druhmi náplní – zabaliť do nich môžete čerstvú alebo grilovanú zeleninu, rozličné druhy syrov, ochutenú ryžu, šunku, nátierky či vegánske alternatívy údenín. Ich výhodou je okrem jednoduchej prípravy aj výživová hodnota – šošovka (a ďalšie druhy strukovín) je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a komplexných sacharidov. Vďaka tomu vás výborne zasýti na dlhú dobu, čo vám pomôže aj pri chudnutí.
Ako na to?
Základný postup je veľmi jednoduchý, ale treba začať s predstihom. Červenú šošovku totiž treba vopred namočiť do vody alebo vývaru, a to aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc. Pokiaľ si placky chcete nachystať na večeru, namočte šošovku ráno pred odchodom do práce. Po návrate vám potom bude na prípravu stačiť len pár minút.
V prípade časovej tiesne je možné šošovku zaliať vriacou tekutinou a nechať úplne vychladnúť. Potom sa šošovka rozmixuje dohladka, osolí a vzniknuté cestíčko sa opečie na panvici z oboch strán ako palacinka. Pre výraznejšiu chuť môžete do cesta pridať papriku, orientálnu zmes korenia (napríklad garam masala), sušené chilli, rímsku rascu, čerstvé bylinky alebo cesnak.
Placky z červenej šošovice
Doba prípravy: 20 minút + namáčanie
Počet porcií: 6 placiek
Ingrediencie:
150 g červenej šošovice
300 ml vody alebo vývaru
¼ lyžičky soli (ak použijete slaný vývar, soľ vynechajte)
rastlinný olej na potretie panvice (v prípade nepriľnavej panvice nie je olej potrebný)
Príprava:
1) Červenú šošovicu nasypte do misky, zalejte uvedeným množstvom studenej vody alebo vývaru a nechajte aspoň 3 hodiny namáčať.
2) Namočenú šošovku dajte do mixéra alebo smoothie makeru a rozmixujte dohladka. Pridajte soľ, prípadne ďalšie korenie podľa chuti a ešte krátko premixujte.
3) Panvicu pomocou mašlovačky zľahka potrite olejom, nechajte rozohriať a potom na ňu nalejte cesto. Placku opečte z oboch strán a potom naplňte podľa chuti zeleninou, syrom alebo nátierkou.
Zdroj: renatadaubnerova.cz, sixhungryfeet.com, www.dumazahrada.cz