- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Hrušky k jeseni patria: Spevnia cievy a pomôžu s obličkovými kameňmi
Hrušky k jeseni patria: Spevnia cievy a pomôžu s obličkovými kameňmi
Hrušky sú lahodným ovocím, podľa ktorého je dokonca pomenovaný jeden z typov postavy. Dobrou správou je, že sezóna týchto sladkých, šťavnatých, vitamínmi a minerálmi nabitých plodov práve vrcholí. Vďaka svojmu zloženiu sú vhodné pre diabetikov, ale pomôžu napríklad aj pri prechladnutí. Spríjemnite si začínajúcu jeseň vynikajúcim, nutrične vyváženým koláčom, ktorý zo stola zmizne skôr, než stačíte povedať „hruška“.
Hrušky sú odpradávna v mnohých kultúrach symbolom lásky, plodnosti a hojnosti. V dnešnej dobe nám však toto ovocie bohato postačí ako skvelá desiata, ktorá je naozaj dobrým prostriedkom na podporu celkového zdravia.
Pod drobnohľadom
Prvé zmienky o tomto ovocí sa datujú až do 3. tisícročia pred naším letopočtom. Pôvodne pochádzajú z Ázie, konkrétne zo západnej Číny. Počas stredoveku boli hrušky rozšírené do celej Európy vďaka obchodným trasám.
Samotná hruška je príbuzná s jabloňou, patrí aj do čeľade ružovitých. Všetky druhy, ktorých je viac ako tisíc, preferujú mierne teplé podnebie, práve preto sa im v Európe tak dobre darí. Ich obľúbenosť je po stáročia nemenná – vďaka svojej variabilite v kuchyni sa hodí ako do koláča, tak k syrom alebo mäsovým pokrmom.
Čo obsahujú?
V prvom rade je dobré povedať, že zo samotnej hrušky nemusíte využiť len plody, ale vynikajúce sú aj jej listy (tie sa zbierajú na jar v rozkvete, plody zase na jeseň v čase zrelosti). Hrušky sú skvelou zásobárňou vitamínu C, kyseliny listovej, organických kyselín, trieslovín, flovonoidov, glykozidov a obsahujú aj veľké množstvo draslíka, vápnika a horčíka.
Okrem toho všetkého tiež disponujú veľkým množstvom vody a vlákniny – táto kombinácia efektívne čistí črevá a napomáha k odplavovaniu odpadových látok z tela. Na rozdiel od iných druhov ovocia obsahujú hrušky nízky obsah kyselín, čo ocenia práve tí, ktorých často pália záha.
Čomu prospievajú?
Listy hrušky nám môžu pomôcť pri zápaloch močových ciest a pri zvýšenej tvorbe močových kamienkov, zároveň nazbierané listy pôsobia dezinfekčne na náš organizmus. V ľudovom liečiteľstve sa odvar z listov hrušky používa ako liek proti reumatizmu – stačí listy maximálne 2 minúty povariť, scediť a následne piť ako bežný čaj.
Samotné hrušky, alebo ich šťava, spevňujú steny ciev, pôsobia močopudne, ale sú tiež vhodné pri prechladnutí, horúčke a zimnici. Okrem toho hrušky podporujú vylučovanie škodlivín z tela, podporujú rast buniek a miernia zažívacie ťažkosti.
Ďalej:
- vďaka vysokému obsahu nerozpustnej vlákniny podporujú zdravú tráviacu sústavu a znižujú riziko črevných ochorení,
nízky obsah kalórií zaručuje fit potravinu vhodnú predovšetkým pre tých, ktorí si chcú udržať svoju zdravú váhu,
imunitný systém je podporený vitamínom C, vápnikom, draslíkom a horčíkom,
obsiahnuté antioxidanty pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko chronických ochorení,
pravidelná konzumácia hrušiek môže mať priaznivý vplyv na váš kardiovaskulárny systém,
vďaka svojmu obsahu vody pomáhajú hrušky s hydratáciou tela.
Hrušky a diabetes
Mnoho ľudí sa domnieva, že hrušky nie sú pre diabetikov príliš vhodné, pretože obsahujú mnoho cukrov. Áno, je pravda, že u hrušiek je potrebné dbať na množstvo a sledovať reakciu tela na túto potravinu, ale báť sa rozhodne nemusíte. Hrušky totiž majú pomerne nízky glykemický index a vďaka obsiahnutej vláknine nespôsobujú prudký nárast hladiny cukru v krvi – tak vlastne predídete kolísavým hladinám glykémie.
Zdroj: www.diastyl.cz