Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Je skvelá ako príloha aj zobanie k televízii. Pečená brokolica!

reklama:
Je skvelá ako príloha aj zobanie k televízii. Pečená brokolica!
Je skvelá ako príloha aj zobanie k televízii. Pečená brokolica! Foto: freepik.com

Možností, ako pripraviť brokolicu, je celý rad. Pečením získa nielen skvelú chuť, ale aj chrumkavú konzistenciu, takže si ju môžete dopriať aj ako zdravšiu alternatívu k vyprážaným lupienkom.

Najčastejším spôsobom prípravy brokolice je varenie vo vode alebo v pare. Pečenie v rúre ale rozhodne stojí za vyskúšanie – zelené ružičky tak získajú jedinečnú orieškovú chuť a navyše sú krásne chrumkavé. Vďaka tomu táto super zdravá zelenina v pečenom variante často chutí aj tým, ktorí sa jej bežne vyhýbajú.

Chrumkavú pečenú brokolicu zvládnete pripraviť behom chvíľky. Vo videu nájdete návod krok za krokom:

Experimentujte s korením

Ružičky brokolice je potrebné pred pečením zľahka premiešať s olejom, použiť môžete aj mašlovačku alebo olej v spreji. Na dochutenie vám bude stačiť soľ a korenie, skvelý je tiež čerstvý alebo sušený cesnak, mletá paprika, chilli, rímska rasca, citrónová šťava alebo korenie garam masala. Pokiaľ ju chcete mať viac chrumkavú, môžete ju pred pečením posypať klasickou alebo pánko strúhankou.

Pečená brokolica je skvelá v kombinácii so syrom. Najčastejšie sa používa parmezán, ale skvelá bude aj strúhaná gouda, ementál alebo syr s modrou plesňou. Pečenú brokolicu je možné podávať ako prílohu k mäsu, môžete ju zmiešať s varenou ryžou, cestovinami alebo ázijskými rezancami. Výborne chutí aj samotná alebo v kombinácii s tvarohovým, jogurtovým či syrovým dipom.

Pečená brokolica s parmezánom

Doba prípravy: 20 minút
Ingrediencie:

1 väčšia brokolica
1 strúčik cesnaku
1-2 lyžice olivového oleja
½ lyžičky soli
mleté čierne korenie
50-100 g parmezánu podľa chuti

Príprava:

Odrežte hlúb, olúpte ho a nakrájajte na kolieska. Brokolicu umyte, osušte a rozoberte na malé ružičky. V menšej miske alebo hrnčeku zmiešajte olivový olej, prelisovaný cesnak, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
Rúru predhrejte na 200 ºC. Ružičky aj hlúb nasypte do misky, pridajte ochutený olej a všetko dôkladne premiešajte.
Na plech vyložený papierom na pečenie rozložte ružičky brokolice a vložte ich do predhriatej rúry. Pečte 15 minút do zlatistej až mierne hnedej farby. Horúcu brokolicu posypte parmezánom a môžete podávať.

Zdroj: www.foodandwine.com, www.simplyrecipes.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 6. februára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.