- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Jednoduché a fantastické karfiolové placky bez múky
Jednoduché a fantastické karfiolové placky bez múky
U týchto karfiolových placiek sa zaobídete bez múky a vyprážania. Postačia vám len tri základné ingrediencie (plus korenia a kvapka oleja) a za chvíľu vytiahnete z rúry skvelé a nadýchané pochúťky. Dajte si ich so šalátom ako ľahkú večeru alebo ich podávajte s hravými dipmi ako pohostenie nielen na párty.
Ingrediencie pre:
15 kusov
Placky
1 ks karfiolu
100 g parmezánu
3 ks vajcia
2 lyžice oleja
1 lyžička mletej kurkumy
1 štipka bieleho korenia
1/2 lyžičky soli
Bylinkový dip
1 téglik bieleho jogurtu
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžička dijonskej horčice
1 štipka soli
1 lyžica čerstvej pažítky
1 lyžica listového petržlenu
Do placiek môžete pridať najemno nakrájanú šunku a tým vytvoriť plnohodnotné hlavné jedlo. Ešte lepšie budú s kúskami údeného mäsa, napríklad z krkovice z domácej udiarne.
Postup
01.
Rúru predhrejte na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Stredne veľký karfiol umyte, rozoberte na ružičky a po častiach rozmixujte v kuchynskom robote na jemnú drvinu, ktorá pripomína ryžu.
02.
Karfiolovú ryžu nasypte na pripravený plech a rozprestrite do rovnomernej vrstvy. Ľahúčko pokvapkajte olejom (je možné použiť aj olej v spreji) a krátko predpečte, postačí 10–15 minút. Karfiol sa tak zbaví prebytočnej vody, čiastočne zmäkne a zvýrazní sa jeho chuť. V priebehu pečenia občas premiešajte, a keď začne na okrajoch plechu ľahko zlátnuť, máte hotovo. Vyberte ho z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť, rúru môžete nechať zapnutú.
Tip: Aby rúra nebežala naprázdno, môžete ku karfiolu na začiatku pečenia vložiť plech so zeleninou, poslúži vám ako príloha. Alebo pridajte červenú repu zabalenú do alobalu, bude z nej skvelá nátierka.
03.
V medzičase do veľkej misy nastrúhajte najemno syr. Pridajte k nemu predpečený karfiol, vajcia, korenie a štipku soli – počítajte s tým, že recept obsahuje pomerne slaný syr. Lyžicou premiešajte do vlhkej súdržnej hmoty.
Tip: Korenie zvoľte podľa chuti. Pridať môžete mletú papriku (aj údenú), rascu, cesnakový prášok, chilli, zázvor, rôzne zmesi karí alebo čerstvú petržlenovú vňať. Placky budú vždy iné a vždy dobré. S paprikou ale radšej opatrne, pokiaľ ju pripálite, zhorkne.
04.
Plech vyložte čistým papierom na pečenie a pomocou servítky ho veľmi ľahko potrite olejom. Veľkou lyžicou odoberajte kôpky karfiolového cestíčka a priamo na plechu formujte pekné placky vysoké asi 1 cm. Ide to ľahko, hmota je súdržná. Povrch potrite alebo postriekajte kvapkou oleja a vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte asi 15 minút: placky spevnia a začnú zospodu zlátnuť. Otočte ich na druhú stranu a už len krátko dopečte do farby (postačí asi 5 minút).
05.
Placky podávajte s dipom: ten najjednoduchší vytvoríte z hustého bieleho jogurtu a ďalších surovín uvedených v recepte.
Zdroj: www.prozeny.cz