- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Jednoduchý jablkový koláčik s čokoládou
Jednoduchý jablkový koláčik s čokoládou
Niekto tomuto múčniku hovorí čierny koláč alebo čierna buchta. Má skutočne veľmi tmavé cesto – a tiež skvele chutí. Táto buchta zostáva úžasne vláčna a ako čerstvá chutí aj niekoľko dní.
Ingrediencie pre:
12 porcií
Cesto
600 g jabĺk
1 dl oleja
4 ks vajcia
200 g cukru krupica
400 g hrubej múky
2 lyžice kakaa
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička škorice
Poleva
200 g marmelády
1/2 dl vody
50 g bielej čokolády
200 g horkej čokolády
Na vysypanie formy
1 hrsť hrubej múky
1 ks tuku
Nebaví vás piecť každý deň a pritom si radi pochutnáte na sladkom pečive? Máme pre vás ideálny múčnik. Je krásne vláčny aj niekoľko dní a chutí ako pred chvíľou dopečený.
Postup
01.
Vajíčka vyberte z chladničky, aby získala izbovú teplotu. Rúru zapnite na 180 °C. Jablká olúpte, zbavte jadrovníka a nastrúhajte na stredne hrubom strúhadle – na úplne jemnom by z nich bola kaša a úplne hrubé tiež nie je ideálne, ale je rozhodne lepšie ako jemné.
02.
Vajcia rozklepnite do misy a šľahajte za postupného pridávania cukru a následne aj oleja. Vyšľahajte hladkú vysokú penu. V inej mise preosejte múku s kakaom, jedlou sódou a škoricou. Potom vmiešajte do vyšľahaných vajec, pridajte nastrúhané jablká a cesto nalejte do malého hlbšieho plechu, vopred vymasteného a vysypaného. Koláč vložte do vyhriatej rúry a pečte 25–30 minút dozlatista
03.
Pred koncom pečenia zvarte marmeládu s trochou vody a v prípade, že sú v nej semienka, ju preceďte cez sito. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť, ale stále ešte horúci ho potrite zvarenou marmeládou, aby sa dobre vsiakla. Potom koláč nechajte vychladnúť úplne.
04.
Tmavú aj svetlú čokoládu rozpustite, každú zvlášť. Celý koláč potom polejte tmavou čokoládou a rovnomerne ju rozotrite po povrchu. Kým je ešte mäkký, naneste naňho v rovných dlhých linkách bielu čokoládu a ihneď ju opačnou stranou lyžice „nalinkujte“ krížom, raz jedným smerom, druhýkrát v protismere – presne tak, ako vidíte na fotke.
Tip: Robíte koláč do guľatej formy? Postup sa v podstate nelíši, len biele linky nerobte rovno, ale do kolieska a priečnej od stredu ku kraju. Čokoládu nechajte stuhnúť a môžete servírovať.
Zdroj: www.prozeny.cz