- Zivotsdetmi
- Články
- Zdravie ženy
- Jedzte žeruchu a vaše zdravie sa vám poďakuje!
Jedzte žeruchu a vaše zdravie sa vám poďakuje!
Na žeruchu nedal dopustiť už najslávnejší lekár staroveku Hippokrates. A 21. storočie mu dáva za pravdu, žerucha je naozaj mega zdravá. Vďaka nej budete mať základné živiny stále po ruke.
Žerucha siata sa väčšinou pestuje ako microgreens, čo je ideálne aj v byte. Pestovanie je ľahké, asi za týždeň či nepatrne dlhšie budete žať. Potom stačí odstrihnúť mladé lístky so stonkami a využiť ich v šalátoch, do nátierok, vylepšia polievky aj iné pokrmy, vrátane mäsitých. Prečo by ste mali mať žeruchu na tanieri každý deň?
Žeruchu a iné microgreens je možné pestovať aj hydroponicky:
Nálož zdravých živín
Aj keď sú lístočky rýchlo vypestované žeruchy celkom malé, ponúka veľkú nálož zdravia. Z vitamínov ide hlavne o céčko, ďalej o vitamíny A, rady B, E či K. Z minerálov sa najčastejšie zmieňujú železo, draslík, vápnik, fosfor, horčík, jód či sodík. Ešte pridajme bielkoviny, vlákninu, nenasýtené mastné kyseliny… Žerucha skrátka ponúka prírodou šikovne namiešaný koktail živín, ktorý ju katapultoval na 1. priečku v rámci výskumu najzdravších druhov zeleniny a ovocia. Žerucha siata patrí do čeľade kapustovitých, pestuje sa ako listová zelenina.
Čo žerucha lieči
Dokáže regenerovať bunky. Funguje ako prírodné antibiotikum, pomáha pri prechladnutí a virózach (okrem iného uľavuje kašľu), ale aj s trávením. Náš tip: keď budete jesť tučnejšie pokrmy, dajte do nich naklíčenú žeruchu. Tiež čistí krv, funguje protizápalovo, považuje sa za vynikajúci prírodný doping proti chronickej únave. Patrí medzi zásadotvorné potraviny.
Ako sa stala svetovou jednotkou
Žeruchu siatu si odborníci nevzali na paškál prioritne, v rámci tohto výskumu sa riešil celý rad rôznych druhov zeleniny a ovocia. Hlavným cieľom bolo upresniť, ktoré druhy ovocia a zeleniny ponúkajú tak dokonalú hustotu živín, že ich možno označiť ako najzdravšie.
V súvislosti s ich schopnosťou čo najviac znížiť riziko chronických ochorení. A svete, div sa, jednotkou tohto zdravého prehľadu sa stala práve žerucha. Ďalšie poradie bolo nasledujúce: 2. čínska kapusta, 3. mangold, 4. repa, 5. špenát, 6. čakanka, 7. listový šalát. Prehľadnú tabuľku aj s údajmi ohľadom hustoty živín nájdete tu.
Bleskovka
Spomeňte si na školské roky a pestujte žeruchu v navlhčenej vate. Do misky či inej plochej nádobky dajte navlhčenú vatu, nemá plávať vo vode. Na ňu nasypte semienka, najlepšie v bio kvalite, jemne ich pritlačte. Nádobku buď prikryte, alebo dajte na dva-tri dni do temna, až potom preneste na svetlo. To už by mali semienka zakoreniť.
Každý deň kontrolujte, či je vata mierne vlhká, vlaha sa dopĺňa rosením. Až zo semienok vyrastú niekoľko centimetrov vysoké stonky s mladými lístkami, upracte ich – odstrihnite či odrežte. Žeruchu konzumujte v surovom stave
Na čo pozor pri hline
Na pestovanie microgreens vrátane žeruchy je možné využiť aj špeciálne pestovateľské tkaniny a vôbec celé pestovateľské sety s miskami (mali by zabezpečiť, aby rastlinka neplávala vo vode, potom by mohla začať plesnivieť). A kto má čas a trpezlivosť, môže žeruchu pestovať aj klasicky v kvetináči. V tomto prípade sa ale odporúča vopred buď zeminu upiecť, alebo prepariť, jednoducho dezinfikovať, aby ste ju zbavili potenciálnych choroboplodných zárodkov.
Zdroj: cdc.gov, runnersworld.com, www.dumazahrada.cz