Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jemná a nadýchaná roláda s čokoládovým krémom

reklama:
Jemná a nadýchaná roláda s čokoládovým krémom
Jemná a nadýchaná roláda s čokoládovým krémom Foto: www.gettyimages.com

Dodajte si odvahu a skúste klasickú piškótovú roládu. Zistíte, že to nie je žiadna veda a výsledok je veľmi efektný. Táto má korpus mäkký a nadýchaný ako mach a ľahký čokoládový krém.

Ingrediencie pre:
1 roládu
Na korpus

5 ks vajcia
5 lyžíc cukru krupica
1 lyžica kakaa
1 lyžica škrobu
1 lyžica horúcej vody
1 lyžica oleja
4 lyžice polohrubej múky
1 štipka soli

Na čokoládový krém

180 ml smotany na šľahanie
400 g mascarpone
2 lyžice cukru múčka
100 g čokolády 60%

Na zdobenie

5 vrchovatých lyžíc čokoládovej posýpky

Ak chcete roládu viac sviežu, pridajte do krému ovocie. Klasika sú malé kocky banánov alebo jahôd, ale skúsiť môžete aj iné druhy. Len pozor na citrusy, púšťa veľa šťavy.

Postup
01.

Rúru predhrejte na 170 °C a plech vyložte papierom na pečenie. Oddeľte žĺtky od bielkov. K bielkom pridajte štipku soli a ušľahajte tuhý sneh.

Tip: Keď najskôr ušľaháte sneh z bielkov, ušetríte si jedno umývanie šľahacích metličiek. Žĺtkovej hmote nevadí, keď sa k nej dostane trocha bielkového snehu.

02.

K žĺtkom pridajte cukor a poriadne ich vyšľahajte do hustej, svetlej a nadýchanej hmoty. Potom k nim pridajte lyžicu horúcej vody a oleja a už len krátko prešľahajte. Cez sitko preosejte k žĺtkom kakao a škrob a tiež ich zašľahajte – postačí chvíľka pri nižších otáčkach.
03.

K žĺtkovej hmote preosejte dve lyžice múky a už len zľahka zapracujte stierkou. Pridajte asi tretinu snehu a taktiež ho jemne vmiešajte. Takto na striedačku zapracujte zvyšnú múku a sneh a opatrne vymiešajte nadýchané cesto.

04.

Cesto prelejte na papier na plech a stierkou ho rozotrite do tenkej, súvislej, rovnomernej vrstvy. Pečte asi 12 minút, až bude cesto na dotyk suché a suchá vyjde aj zapichnutá špajľa. Korpus vyberte a hneď za tepla ho preklopte na čistý papier na pečenie. Papier, na ktorom sa cesto peklo, zlúpnite a korpus opatrne, ale pevne zaviňte aj s papierom, ktorý je teraz naspodku, do rolády. Cez roládu voľne prehoďte navlhčenú a vyžmýkanú utierku a nechajte úplne vychladnúť.
05.

V medzičase si pripravte krém. Šľahačku ušľahajte dotuha a vo vodnom kúpeli rozpustite nalámanú čokoládu. Rozpustenú čokoládu nechajte chvíľu vychladnúť. Vo veľkej mise vyšľahajte mascarpone s cukrom pri nižších otáčkach do krémovej konzistencie. Po lyžiciach k nemu zašľahajte rozpustenú a vychladnutú čokoládu a nakoniec už len zľahka stierkou zapracujte aj tuhú šľahačku.

06.

Vychladnutý korpus opatrne rozviňte a naplňte krémom (asi 4 lyžice krému si odložte na zdobenie), najlepšie to ide pomocou cukrárskeho vrecka. Roládu aj s krémom znovu zaviňte a nechajte v chlade odležať aspoň pol dňa.
07.

Povrch rolády potrite zvyškom krému, ozdobte hoblinkami čokolády a podávajte.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 18. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.