- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Jemná paradajková omáčka s hovädzím, ktorú si zamilujú aj deti
Jemná paradajková omáčka s hovädzím, ktorú si zamilujú aj deti
Urobiť vhodný obed deťom je koľkokrát väčšia výzva ako chystať obed pre prísneho food kritika. Ako uvariť tak, aby bol v jedle dostatok zeleniny a mäsa a neobsahovalo pritom zbytočný cukor? Jednou takou možnosťou je paradajková omáčka, ktorá je sladká vďaka restovanej mrkve a cibuli v základe.
Ingrediencie pre:
5 porcií
Na mäso a vývar
800 g predného hovädzieho mäsa
1 lyžička celého čierneho korenia
2 ks bobkového listu
6 guličiek nového korenia
6 ks klinčekov
1 lyžička soli
Na rajčinovú omáčku
2 ks cibule
4 ks mladej karotky
3 lyžice oleja
2 lyžice hladkej múky
140 g paradajkového pretlaku
500 ml pasírovaných paradajok
1/4 lyžičky soli
1/2 téglika smotany
Postup
01.
Mäso (dávam šťavnatejšie predné v bio kvalite, možno použiť aj zadné) zalejte spolu s korením a soľou zhruba litrom vody a pod pokrievkou pozvoľna varte minimálne hodinu domäkka. Pokiaľ nie je mäso úplne ponorené, uprostred varenia ho otočte. Ak máte pomalý hrniec, varte v ňom, mäso bude krásne mäkké a vývar výrazný. Vývar potom zlejte a korenie vyhoďte.
02.
Väčšie cibule nakrájané nahrubo a veľké mrkvy pokrájané na kolieska spoločne asi 10 minút restujte na oleji. Ku koncu trochu osoľte. Keď je zelenina zlatistá, poprášte ju múkou, premiešajte, pridajte pretlak a ešte asi pol minúty opekajte. Zalejte passatou a vývarom a za občasného miešania varte 20 až 30 minút domäkka.
03.
Omáčku rozmixujte dohladka, zjemnite smotanou (na varenie či na šľahanie, možno tiež vypustiť úplne), prípadne dolaďte trochou čakankového sirupu, soli alebo citrónovej šťavy, nechajte v nej prehriať mäso a podávajte s cestovinami, ryžou či knedľou.
Zdroj: www.prozeny.cz