Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Lasagne, ktorým nikto neodolá

reklama:
Lasagne, ktorým nikto neodolá
Lasagne, ktorým nikto neodolá Foto: freepik.com

Lasagne sú veľmi chutné a pomerne jednoduché na prípravu. Ich výhodou je, že bolonská omáčka, ktorá k nim patrí, chutí všetkým! Môžete jej pripraviť väčšie množstvo do zásoby, pretože sa v kuchyni nikdy nestratí.

Ingrediencie pre:
1 pekáč s rozmermi 20 × 30 cm
Omáčka

1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
400 g mletého mäsa
4 lyžice paradajkového pretlaku
1 hrsť sušených paradajok
1 vetvička čerstvej bazalky
250 ml červeného vína
2 štipky soli
1 štipka korenia

Lasagne

250 g lasagne
1 lyžica oleja

Bešamel

100 g masla
2 lyžice hladkej múky
4 dl mlieka
1 štipka mletého muškátového orieška
100 g výraznejšieho syra (čedar, niva, gouda)
100 g syra na posypanie

Cestoviny na lasagne kúpite už hotové. Môžete ich predvariť vo vode, ale rady sa k sebe lepia, takže pridajte do vody lyžicu oleja a varte ich len do polomäkka. Niekto kladie do pekáča lasagne nepredvarené, nasajú tak tekutinu z omáčky a je s nimi menej práce.

Postup
01.

Pripravte si boloňskú omáčku: Na rozpálenom oleji v panvici osmažte na kocky nakrájanú cibuľu a tenučké plátky cesnaku. Vmiešajte mleté mäso a opekajte, až zhnedne. Pridajte paradajkový pretlak, sušené alebo čerstvé paradajky, bazalku a podlejte červeným vínom. Okoreňte soľou, korením a nechajte tridsať minút dusiť.

02.

V inom hrnci alebo panvičke urobte zápražku z masla a hladkej múky a pomaly ju zalievajte mliekom. Stále miešajte, až vznikne konzistencia omáčky. Do vzniknutej hmoty nastrúhajte čedar alebo podobný syr, okoreňte a ochuťte muškátovým orieškom.

03.

Do pekáča alebo zapekacej misky dajte trochu syrového bešamelu, položte ho vrstvou lasagní, zalejte bolonskou omáčkou, prelejte syrovou omáčkou, položte lasagňami… Vrstvy striedajte niekoľkokrát a končite lasagnami. Dajte zapekať do predhriatej rúry na dvadsať minút, potom na vrchnú vrstvu nasypte strúhaný syr a položte ju kúskami masla a dopečte. Syr môžete striedať v rôznych kombináciách (niva, eidam, blaťácke zlato).

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 28. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.