- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Lasagne, ktorým nikto neodolá
Lasagne, ktorým nikto neodolá
Lasagne sú veľmi chutné a pomerne jednoduché na prípravu. Ich výhodou je, že bolonská omáčka, ktorá k nim patrí, chutí všetkým! Môžete jej pripraviť väčšie množstvo do zásoby, pretože sa v kuchyni nikdy nestratí.
Ingrediencie pre:
1 pekáč s rozmermi 20 × 30 cm
Omáčka
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
400 g mletého mäsa
4 lyžice paradajkového pretlaku
1 hrsť sušených paradajok
1 vetvička čerstvej bazalky
250 ml červeného vína
2 štipky soli
1 štipka korenia
Lasagne
250 g lasagne
1 lyžica oleja
Bešamel
100 g masla
2 lyžice hladkej múky
4 dl mlieka
1 štipka mletého muškátového orieška
100 g výraznejšieho syra (čedar, niva, gouda)
100 g syra na posypanie
Cestoviny na lasagne kúpite už hotové. Môžete ich predvariť vo vode, ale rady sa k sebe lepia, takže pridajte do vody lyžicu oleja a varte ich len do polomäkka. Niekto kladie do pekáča lasagne nepredvarené, nasajú tak tekutinu z omáčky a je s nimi menej práce.
Postup
01.
Pripravte si boloňskú omáčku: Na rozpálenom oleji v panvici osmažte na kocky nakrájanú cibuľu a tenučké plátky cesnaku. Vmiešajte mleté mäso a opekajte, až zhnedne. Pridajte paradajkový pretlak, sušené alebo čerstvé paradajky, bazalku a podlejte červeným vínom. Okoreňte soľou, korením a nechajte tridsať minút dusiť.
02.
V inom hrnci alebo panvičke urobte zápražku z masla a hladkej múky a pomaly ju zalievajte mliekom. Stále miešajte, až vznikne konzistencia omáčky. Do vzniknutej hmoty nastrúhajte čedar alebo podobný syr, okoreňte a ochuťte muškátovým orieškom.
03.
Do pekáča alebo zapekacej misky dajte trochu syrového bešamelu, položte ho vrstvou lasagní, zalejte bolonskou omáčkou, prelejte syrovou omáčkou, položte lasagňami… Vrstvy striedajte niekoľkokrát a končite lasagnami. Dajte zapekať do predhriatej rúry na dvadsať minút, potom na vrchnú vrstvu nasypte strúhaný syr a položte ju kúskami masla a dopečte. Syr môžete striedať v rôznych kombináciách (niva, eidam, blaťácke zlato).
Zdroj: www.prozeny.cz