Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Má úžasnú chuť a podporí vaše zdravie. Zaraďte bravčovú masť do svojej kuchyne

reklama:
Má úžasnú chuť a podporí vaše zdravie. Zaraďte bravčovú masť do svojej kuchyne
Má úžasnú chuť a podporí vaše zdravie. Zaraďte bravčovú masť do svojej kuchyne Foto: freepik.com

Masť bola tradičnou surovinou našich babičiek, ale časom sa od jej používania upustilo. Pre mnoho ľudí je spojené s negatívnymi zdravotnými účinkami, ako sú srdcové choroby. Dnes sa pohľad trochu mení.

Ukázalo sa, že bravčová masť je pre zdravie veľmi prospešná. BBC dokonca zaradila bravčovú masť do prvej desiatky svojho zoznamu 100 najvýživnejších potravín za rok 2018. Prečo je bravčová masť taká zdravá a prečo by ste ju mali zaradiť do jedálnička?

Martin Grootveld, profesor bioanalytickej chémie a chemickej patológie, uvádza, že jeho výskum ukázal, že „typické jedlo z fish and chips“, vyprážané za studena v lisovanom rastlinnom oleji, obsahuje 100 až 200-krát viac toxických aldehydov, než je bezpečný denný limit, ktorý odporúča Svetová zdravotnícka organizácia. Naproti tomu zahrievanie masla a masti v testoch produkovalo oveľa nižšie hladiny aldehydov.

Čo je masť?

Bravčová masť je čistý bravčový tuk. Vyrába sa vyškvarením podkožného tuku. Bravčová masť má jemnú chuť, ľahko sa z nej varí a je neuveriteľne bohatá na živiny. Vedľajším produktom sú úžasné škvarky.

Pozrite sa, ako si doma vyškvariť masť:

5 hlavných dôvodov, prečo smažiť na bravčovej masti

Vysoký obsah vitamínu D

Bravčová masť je jedným z najlepších zdrojov vitamínu D, čo je živina, ktoré má dnes väčšina ľudí nedostatok. Najmä v zime, keď sme vystavení menšiemu množstvu slnečného žiarenia, môže hladina vitamínu D klesať. To môže mať vplyv na náladu, imunitu a dlhodobý dobrý zdravotný stav.

Pretože sa podieľa na regulácii metabolizmu vápnika a fosforu, je „déčko“ známe ako základná živina pre zdravie kostí. Dostatočná hladina vitamínu D v tele je tiež spojená so zníženým rizikom vzniku rakoviny, autoimunitných porúch, kardiovaskulárnych ochorení a infekčných chorôb.

Vysoký bod prehriatia

Na rozdiel od väčšiny nerafinovaných rastlinných olejov, ktoré by sa nemali používať na vyprážanie, bravčová masť pri vysokých teplotách neoxiduje. Má pozoruhodne vysoký bod prehriatia a to až 190 °C. Ale stále nie je rekordérom, napríklad prepustené maslo (ghí) sa začne prepaľovať až pri 250 °C.

Je zdrojom tukov, ktoré podporujú zdravé srdce

Ďalším pádnym dôvodom na používanie bravčovej masti je jeho pozitívny vplyv na srdce vďaka obsahu mononenasýtených tukov, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a udržiavať zdravé bunky. Pre ilustráciu: bravčová masť sa skladá približne zo 43 % z mononenasýtených mastných kyselín, maslo ich má asi 32 %, podobne ako mandle.

Obsahuje cholín

Cholín je ďalšia dôležitá živina, ktorá sa v tak vysokom množstve v mnohých iných potravinách nevyskytuje. Odborníci odporúčajú užívať aspoň 1 gram denne. Cholín je zložkou, ktorá patrí do skupiny komplexu vitamínu B. Jeho úloha v ľudskom organizme spočíva v transportovaní tukov, pritom zabraňuje ukladaniu tukov v pečeni, okrem toho pomáha odvádzať z tela cholesterol.

Úžasne chutí

Bravčová masť je rozhodne jedným z najzdravších tukov, ktoré môžete pri varení použiť. Ale je tu ešte jedna dobrá správa: masť je vynikajúca! Vďaka jeho jemnej chuti a vôni sa nemusíte báť, že všetko, čo uvaríte na masti, bude chutiť ako bravčové. V skutočnosti zvýrazňuje chuť pečenej zeleniny, grilovaného mäsa, a dokonca aj pečiva.

Namažte masť na čerstvý chlieb a posoľte. O tejto dobrote sa vám bude zdať ešte dlho.

Ručne spracovaná bravčová masť je úžasne aromatická a zdravá. Stojí za to mať ho na stole, aby ste si mohli dopriať lahodné, plnohodnotné potraviny, ktoré upokojujú telo, myseľ aj dušu.

Zdroj: Jana Truksová, Dům a zahrada, babsbonebroth.com, nationalpost.com, botanic.cz, prevention.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 24. januára 2024
K téme

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.