Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Nadmerná konzumácia soli zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Aké je odporúčané množstvo soli pre dospelého zdravého jedinca?

Nadmerná konzumácia soli zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Aké je odporúčané množstvo soli pre dospelého zdravého jedinca?

reklama:
Nadmerná konzumácia soli zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice.
Nadmerná konzumácia soli zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Aké je odporúčané množstvo soli pre dospelého zdravého jedinca? Foto: www.gettyimages.com

Sodík je nevyhnutným esenciálnym prvkom, ktorý váš organizmus potrebuje. Jeho hlavným zdrojom je kuchynská soľ, ktorá sa nachádza takmer vo všetkom, čo jete a pijete. Lenže všetkého veľa škodí a o soli to platí dvojnásobne. Aké je teda optimálne množstvo soli, aby ste predišli zaťažovaniu organizmu a zvýšenému riziku ochorenia?

Soľ je v malom množstve nutná

Nadmerná konzumácia soli zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice.
Nadmerná konzumácia soli zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Aké je odporúčané množstvo soli pre dospelého zdravého jedinca?Foto: www.gettyimages.com

Soľ obsahuje sodík, ktorý je nevyhnutnou živinou pre dobré zdravie. Je to totiž jeden z elektrolytov vášho tela, ktorý vytvára elektricky nabité ióny. Väčšinu sodíka nájdete vo vašej krvi a tekutine, ktorá obklopuje vaše bunky, kde pomáha udržovať tieto tekutiny v rovnováhe. Sodík tiež zohráva kľúčovú úlohu v správnej funkcii nervov a svalov. Vaše obličky pomáhajú regulovať hladinu sodíka v tele tým, že nepotrebný sodík vylučujú močom. Sodík strácate aj potením.

Nadmerné množstvo zvyšuje krvný tlak

Strava s vysokým obsahom soli môže spôsobiť vysoký krvný tlak, ktorý potom zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Jednu z najväčších štúdií na túto tému bola vykonaná Prospective Urban Rural Epidemiology alebo PURE. Pri tej bolo zistené, že ľudia, ktorí konzumovali viac sodíka, mali výrazne vyšší krvný tlak ako tí, ktorí ho konzumovali v minimálnom množstve. Pri štúdii bolo tiež zistené, že ľudia, ktorí konzumovali viac ako 7 gramov sodíka denne, mali vyššie riziko srdcových ochorení a predčasnej smrti ako ľudia, ktorí konzumovali 3-6 gramov denne. Každé telo však reaguje na sodík individuálne, napríklad ľudia s cukrovkou či chronickým ochorením obličiek sú na účinky sodíka citlivejšie a mali by tak obmedziť jeho konzumáciu na absolútne minimum.

Ideálne množstvo

Odhaduje sa, že telo na správne fungovanie potrebuje iba 186 mg sodíka denne. Je však takmer nemožné skonzumovať takto málo sodíka, aby ste aj napriek tomu pokryli ostatné energetické potreby a získali príjem ďalších dôležitých živín. Inštitút medicíny (IOM) preto odporúča, aby zdraví dospelí jedinci konzumovali 1,5 gramu sodíka denne. Maximálne množstvo sodíka by potom cez deň nemalo presiahnuť 2,3 gramu, čo je pre predstavu ekvivalent jednej čajovej lyžičky soli. Organizácia WHO zase odporúča konzumovať 2 gramy sodíka denne a American Heart Association odporúča iba 1,5 gramu denne. Kvôli zvýšeným stratám sodíka vplyvom nadmerného potenia sa však tieto odporúčania nevzťahujú na vysoko aktívnych ľudí, športovcov či na tých, ktorí pracujú v extrémne teplom prostredí. Existuje však stále viac dôkazov, že by vyššie uvedené odporúčania množstva sodíka mohli byť príliš nízke. Ľudia s vysokým krvným tlakom by teda skrátka nemali prekročiť množstvo 7 gramov denne, zdraví jedinci sa pri správnom stravovaní a dostatočnom pohybe nemusia na množstvo sodíka príliš zameriavať. Okrem bežného odporúčania príliš nesoliť a dávať pozor na instantné pokrmy, koreniace zmesi, ochucovadlá jedál, zemiačiky, krekry a podobné potraviny, ktoré obsahujú nadmerné množstvo soli, tak stačí pridať do jedálnička viac ovocia a zeleniny, regulovať príjem kalórií a obmedziť alkohol, ktorý je významne spojený s vysokým krvným tlakom a ďalšími ochoreniami. Bábätká by nemali jesť soľ takmer vôbec, pretože ich obličky nie sú plne vyvinuté a nemôžu ju správne spracovať. Deti do 1 roka by mali mať menej ako 1 g soli denne.

Zdroj: www.svetzeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 25. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.