Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Neuveríte, ako jesť jablká, aby ste získali čo najviac prospešných látok

reklama:
ako jesť jablká
Neuveríte, ako jesť jablká, aby ste získali čo najviac prospešných látok Foto: www.gettyimages.com

Nielen u nás sa hovorí, že kto zje jedno jablko denne, berie prácu lekárom. Ako ho ale správne konzumovať, keď chcete podporiť zdravie čriev?

O črevnom mikrobiome ste už určite počuli, pokiaľ nie, tento pojem vysvetľujeme nižšie. A práve v spojitosti s ním sa uvádza, že je dôležité nielen čo, ale aj ako to jete. Ako teda konzumovať jablká, aby vám črevá poďakovali?

Ako skladovať jabĺčka, aby ste ich mali čerstvé po ruke čo najdlhšie?

Geniálne ovocie

Jablko dokáže veľa, skúsme to najpodstatnejšie zhrnúť do jednej vety. Keď zjete jedno jablko denne, pomôže s ochranou tela pred zápalmi, obranyschopnosťou, čistením krvi, tiež prispieva k redukcii hmotnosti, reguluje trávenie, stabilizuje hladinu cukru v krvi, povzbudzuje činnosť obličiek, svalov i mozgu, viaže na seba toxické látky a odvádza ich z tela von. A omladzuje!

Prečo jesť jablko so šupkou

Naše tradičné a dobre dostupné ovocie má mnoho vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny a ďalších prospešných látok. V najväčšej miere sa nachádza v šupke, preto sa jablká neodporúča pred konzumáciou lúpať.

Črevný mikróbiom

  • V črevách sídli viac ako tisíc rôznych bakteriálnych kmeňov, ďalej vírusy, huby a iné mikroorganizmy. A to je naša črevná mikroflóra alebo črevný mikrobióm, tiež sa mu hovorí druhý mozog. Výrazne ovplyvňuje imunitu, pomáha tráviť živiny. Jeho zloženie sa dáva do spojitosti s mnohými chorobami, napríklad diabetom 2. typu, s kardiovaskulárnymi chorobami, ale aj s autizmom, nadváhou až obezitou, depresiami a inými zdravotnými komplikáciami vrátane alergií.
    Aby bol črevný mikróbiom stabilný, potrebuje ako pravidelný pohyb, tak zodpovedajúci jedálniček. S dostatkom vlákniny a konzumáciou surovej stravy alebo produktov konzervovaných takými postupmi, ktoré zachovajú bakteriálne kmene (napríklad kvasením).
    A čo tie črevá?

Bežné jablko (ale naozaj celé) obsahuje viac ako 100 miliónov baktérií, ktoré svedčia nášmu organizmu, a črevám zvlášť. Práve tieto baktérie sa stali predmetom skúmania vedcov z Inštitútu environmentálnej biotechnológie pri Technickej univerzite v rakúskom Štajerskom Hradci (Graz).

Čo sa zistilo?

Je rozdiel, aké jablko chcete zjesť. Bio jablká ponúkajú významne väčšiu mikrobiálnu rozmanitosť ako tie konvenčne pestované. Ale to sa dalo tušiť. Pozor, nebavíme sa o množstve, ale o pestrosti baktérií. Avšak v bio jablku sú zdravé baktérie najpestrejšie zastúpené práve v dužine, zatiaľ čo v konvenčne pestovanom jablku je na tom najlepšie šupka. Aby ste však odovzdali črevám naozaj to najlepšie, mali by ste jesť jablká celé, teda aj s jadrovníkom. A stopkou. Ideálne surové, pretože tepelná úprava ničí ako zdravé baktérie, tak aj ďalšie prospešné mikroorganizmy.

Zdroj: frontiersin.org, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 28. septembra 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.