Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pokrmy, ktoré zahrejú lepšie ako sveter. Vyskúšajte ich!

reklama:
Pokrmy, ktoré zahrejú lepšie ako sveter. Vyskúšajte ich!
Pokrmy, ktoré zahrejú lepšie ako sveter. Vyskúšajte ich! Foto: freepik.com

Niektoré dni bývajú také chladné, že nám na zahriatie nestačí ani teplé oblečenie. Ideálne teda je, aby sme prehriali telo zvnútra. Čínska medicína delí potraviny podľa toho, akú majú vnútornú energiu a ako pôsobia na ľudské telo. Na základe tejto filozofie by sme teda na jeseň a v zime mali do jedálnička zaraďovať predovšetkým zahrievacie potraviny. Dokonca vám môžu pomôcť udržte pod kontrolou hmotnosť, pretože nenúti telo aktivovať obrané mechanizmy, a teda ukladať tuky.

Medzi najlepšie zahrievacie potraviny radíme napríklad zázvor, chren, tekvicu, pór, cesnak, sušené ovocie, hydinové a jahňacie mäso, lososa, pohánku, ryžu, plesňové syry, vajcia a ďalšie. Zabudnúť nesmieme ani na korenie, ktoré dokáže divy, ako chilli, kajenské korenie, škorica, zázvor, klinčeky, tymian, oregano, karí a pod. Rozhodne to však neznamená, že by sme mali konzumovať jedlá zložené iba z týchto ingrediencií. Ako vždy platí, že všetko s mierou, preto je potrebné kombinovať ich s neutrálnymi potravinami, medzi ktoré patrí napríklad hovädzie mäso alebo strukoviny. Ak patríte medzi milovníkov zeleninových šalátov, nemusíte sa ich úplne vzdávať, len sa odporúča zeleninu tepelne upraviť.

Už naše babičky vedeli, že poriadny vývar alebo hutná polievka sú v zimnom období to pravé. Kedy inokedy si tiež dopriať výdatné jedlá, treba chutnú pečienku. Ak dávate prednosť niečomu ľahšiemu, potom je výborné rizoto alebo pohánkový nákyp. Kto by mal chuť vyskúšať niečo menej tradičné, máme pre vás inšpiráciu v podobe troch hrejivých receptov.

Krémová toskánska kuracia polievka

Ingrediencie

2 lyžice masla
1 stredne veľká cibuľa
2 stonky zeleru
2 stredné mrkvy
soľ
mleté čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
3/4 hrnčeka suchého bieleho vína
4 hrnčeky kuracieho vývaru
2 hrnčeky cestovín
1 pohár sušených paradajok v oleji
1 1/2 hrnčeka smotany
1/2 hrnčeka jemne nastrúhaného parmezánu
2 hrnčeky nakrájaného kuracieho mäsa
2 hrnčeky nasekaného kelu
1/3 hrnčeka čerstvých bazalkových listov

Postup

Vo veľkom hrnci rozpustite maslo, pridajte cibuľu, zeler a mrkvu, osoľte a okoreňte. Za občasného miešania varte, kým nezačne všetko mäknúť, asi 5 minút. Pridajte cesnak a za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, asi 1 minútu. Pridajte víno a priveďte do varu. Za občasného miešania varte, kým sa množstvo vína nezredukuje na polovicu, asi 2 minúty. Pridajte vývar, cestoviny, 1 1/2 lyžičky soli a 3 šálky vody. Zvýšte teplotu na maximum a priveďte do varu. Znížte teplotu a za občasného miešania varte, kým sa chute nespoja a cestoviny nezmäknú, asi 10 minút.

Medzitým v malom hrnci povarte sušené paradajky v oleji, kým nezačne tekutina bublať. Odstavte z ohňa, prikryte a udržujte v teple.

Do polievky vmiešajte smotanu a parmezán. Zvýšte teplotu a priveďte do varu. Pridajte kuracie mäso a kel a za občasného miešania varte, kým sa kuracie mäso neprehreje a kel nezavädne, asi 2 minúty. Vmiešajte bazalku, dochuťte soľou a korením.

Pri podávaní posypte parmezánom.

Kari z červenej šošovice so zeleninou

Ingrediencie

200 g baby špenátu
145 g balti pasty
1 baklažán
2 x 390g krabica talianskych sekaných paradajok
450 ml zeleninového vývaru
150 g červené šošovky
15 g čerstvého koriandra
200 g vareného karfiolu
200 g varenej kapusty

Postup

Priveďte do varu vodu, pridajte špenát a varte 2 minúty. Potom zlejte a nechajte vychladnúť pod studenou vodou. Vytlačte prebytočnú vodu, nahrubo nasekajte a dajte bokom.

Rozohrejte veľkú panvicu alebo wok a pridajte pastu balti. Nechajte ju minútku, potom pridajte baklažán a smažte 7-10 minút. Pridajte nakrájané paradajky, zeleninový vývar a šošovku. Znížte teplotu a varte 10 minút.

Vmiešajte nasekaný koriander, špenát, karfiol a kapustu a varte ďalších 5 minút, kým šošovka nezmäkne a zelenina nebude horúca. Ozdobte pri podávaní lístky koriandra a podávajte napríklad s opečeným cesnakovým chlebom.

Zázvorové sušienky

Ingrediencie

2 1/4 šálky univerzálnej múky
1/4 šálky kryštálového cukru
1 lyžica prášku do pečiva
2 lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry
1/2 lyžičky soli
1 1/2 šálky hustej smotany
1/4 šálky plus 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
1/4 šálky jemne nasekaného (kandenzovaného) zázvoru
2 šálky práškového cukru

Postup

Predhrejte rúru na 190 ° C. V mise premiešajte múku s krupicovým cukrom, práškom do pečiva, citrónovou kôrou a soľou. Vmiešajte smotanu, 2 lyžice citrónovej šťavy a zázvor.

Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche cesto jemne prehneťte, kým sa nespoja. Z cesta vytvorte menšie klinky a pečte 20-25 minút, kým nie sú mierne pevné a zospodu ľahko zhnedlé, hore bledé. Nechajte 5 minút vychladnúť a potom preneste na mriežku, aby úplne vychladli.

V mise vyšľahajte práškový cukor so zvyšnou citrónovou šťavou, kým nebude poleva hladká. Citrónovou polevou pokvapkajte koláčiky a pred podávaním ich nechajte 15 minút odstáť.

Zdroj: zenysro.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 29. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.