- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Pomáha s imunitou a zlepšuje hladinu cholesterolu. Skúste zaradiť do vášho jedálnička hlivu ustricovitú!
Pomáha s imunitou a zlepšuje hladinu cholesterolu. Skúste zaradiť do vášho jedálnička hlivu ustricovitú!
Medzi najčastejšie používané liečivé huby patrí hliva ustricovitá. Vďaka antioxidačným účinkom niektorých obsiahnutých látok pomáha chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Okrem toho posilňuje imunitu a pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi.
Medzi najčastejšie používané liečivé huby patrí hliva ustricovitá. Vďaka antioxidačným účinkom niektorých obsiahnutých látok pomáha chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Okrem toho posilňuje imunitu a pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi.
Hliva patrí medzi jedlé huby s vysokou nutričnou hodnotou. Obsahuje vysoký podiel vlákniny, sacharidy, proteíny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny (B1, B2, B3, B5, B7, C) a minerály (Ca, Fe, Mg, P, K, Se, Na, Zn).
Hliva zlepšuje imunitu
Najčastejšie sa v súvislosti s hlivou hovorí o jej priaznivom vplyve na imunitu. Betaglukány obsiahnuté v hlive aktivujú makrofágy, bunky imunitného systému podieľajúce sa na fagocytóze (pohlcovanie pevných častíc z okolitého prostredia bunkami), ktoré zabezpečujú ochranu pred baktériami i inými cudzorodými látkami.
Hliva dokáže u diabetikov priaznivo ovplyvňovať hladinu krvného cukru po jedle a inzulínovú odpoveď. Obsahuje tiež špeciálnu látku lovastatín, ktorá priaznivo pôsobí na hladinu tukov v krvi: znižuje hladinu celkového aj tzv. „zlého“ LDL cholesterolu, rovnako ako riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Tento prírodný statín navyše na rozdiel od syntetických liekov znižujúcich cholesterol nemá vedľajšie účinky.
Prebiotické účinky hlivy
S hlivou sú spojené aj prebiotické účinky. Stimuluje rast užitočných baktérií v hrubom čreve, najmä baktérií mliečneho kvasenia. Početné klinické štúdie preukázali, že okrem imunomodulačných a antioxidačných účinkov má hliva aj protizápalové účinky (glukány obsiahnuté v hube účinne potláčajú zápal, napríklad aj na sliznici čreva).
Tip: Ak priaznivé účinky hlivy skombinujete s vitamínom C as dávkou lactobacilov, dosiahnete tak významné zvýšenie celkovej obranyschopnosti organizmu.
Zdroj: www.mojezdravi.cz