Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pomáha s imunitou a zlepšuje hladinu cholesterolu. Skúste zaradiť do vášho jedálnička hlivu ustricovitú!

reklama:
Pomáha s imunitou a zlepšuje hladinu cholesterolu. Skúste zaradiť do vášho jedálnička hlivu ustricovitú!
Pomáha s imunitou a zlepšuje hladinu cholesterolu. Skúste zaradiť do vášho jedálnička hlivu ustricovitú! Foto: www.freepik.com

Medzi najčastejšie používané liečivé huby patrí hliva ustricovitá. Vďaka antioxidačným účinkom niektorých obsiahnutých látok pomáha chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Okrem toho posilňuje imunitu a pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi.

Medzi najčastejšie používané liečivé huby patrí hliva ustricovitá. Vďaka antioxidačným účinkom niektorých obsiahnutých látok pomáha chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Okrem toho posilňuje imunitu a pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi.

Hliva patrí medzi jedlé huby s vysokou nutričnou hodnotou. Obsahuje vysoký podiel vlákniny, sacharidy, proteíny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny (B1, B2, B3, B5, B7, C) a minerály (Ca, Fe, Mg, P, K, Se, Na, Zn).

Hliva zlepšuje imunitu

Najčastejšie sa v súvislosti s hlivou hovorí o jej priaznivom vplyve na imunitu. Betaglukány obsiahnuté v hlive aktivujú makrofágy, bunky imunitného systému podieľajúce sa na fagocytóze (pohlcovanie pevných častíc z okolitého prostredia bunkami), ktoré zabezpečujú ochranu pred baktériami i inými cudzorodými látkami.

Hliva dokáže u diabetikov priaznivo ovplyvňovať hladinu krvného cukru po jedle a inzulínovú odpoveď. Obsahuje tiež špeciálnu látku lovastatín, ktorá priaznivo pôsobí na hladinu tukov v krvi: znižuje hladinu celkového aj tzv. „zlého“ LDL cholesterolu, rovnako ako riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Tento prírodný statín navyše na rozdiel od syntetických liekov znižujúcich cholesterol nemá vedľajšie účinky.

Prebiotické účinky hlivy

S hlivou sú spojené aj prebiotické účinky. Stimuluje rast užitočných baktérií v hrubom čreve, najmä baktérií mliečneho kvasenia. Početné klinické štúdie preukázali, že okrem imunomodulačných a antioxidačných účinkov má hliva aj protizápalové účinky (glukány obsiahnuté v hube účinne potláčajú zápal, napríklad aj na sliznici čreva).
Tip: Ak priaznivé účinky hlivy skombinujete s vitamínom C as dávkou lactobacilov, dosiahnete tak významné zvýšenie celkovej obranyschopnosti organizmu.

Zdroj: www.mojezdravi.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 6. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.