- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Potrebujete rýchle pohostenie? Vyskúšajte tieto zemiakové tyčinky z rúry
Potrebujete rýchle pohostenie? Vyskúšajte tieto zemiakové tyčinky z rúry
Na cesto budete potrebovať iba tri najbežnejšie suroviny a príprava je taká rýchla a jednoduchá, že ju zvládnu aj tí najmenej skúsení pekári. Tyčinky zo zemiakového cesta sa v ústach rozplývajú a ochutiť ich môžete podľa svojej fantázie. Zvolíte klasiku soľ a rascu, alebo siahnete po exotickejšom korení?
Ingrediencie pre:
1 plech
120 g masla
1 ks zemiakov
120 g hladkej múky
1/2 lyžičky soli
Na dokončenie
40 g hladkej múky
1 ks vajcia
2 lyžičky rasce
2 lyžičky hrubej soli
Receptov na domáce zobanie je nespočet. Počuli ste ale o chipsoch zo zemiakových šupiek? Ak nie, nebojte sa ich vyskúšať.
Postup
01.
Stredne veľký zemiak uvarte v šupke (kľudne aj deň vopred) a nechajte ju vychladnúť (mala by vážiť asi 100–120 gramov).
02.
Maslo nakrájajte na kocky a nechajte chvíľu povoliť vo veľkej mise. Zemiak olúpte a najemno postrúhajte k maslu. Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
03.
K maslu a zemiaku pridajte múku a soľ a rýchlo vypracujte poddajné, súdržné a hladké cesto. Nemusíte ho príliš hnietiť, stačí, že sa suroviny spoja. Keď sa cesto príliš lepí, pridajte ešte pol hrsti múky, s jej množstvom to ale nepreháňajte. Pracujte zľahka a rýchlo.
04.
Vypracované cesto vyklopte na dosku posypanú trochou hladkej múky a rozvaľkajte na obdĺžnik vysoký asi pol centimetra. Radielkom alebo ostrým nožom nakrájajte na tyčinky. Cesto je jemné a lepšie sa vám bude pracovať s kratšími tyčinkami – moje majú 1,5 × 9 cm. Tyčinky preneste pomocou noža na pripravený plech.
05.
V miske prešľahajte vajíčko s kvapkou vody a tyčinky potrite. Posypte ich podľa chuti rascou, sezamovým semienkom alebo makom a štipkou soli. Tyčinkám najviac pristane hrubozrnná alebo vločková soľ, ktorá potom v ústach pekne chrumká.
Tip: Vypestujte si vlastnú rascu! Je to dvojročná rastlina, takže si naň chvíľu počkáte, inak je ale nenáročný a úroda obvykle bohatá. Domáca rasca nádherne prevonia chlieb aj pečienku, uplatnenie nájde v bylinkovej lekárničke a verte, že ako darček poteší každého gurmána.
06.
Pečte v predhriatej rúre asi 15–18 minút, až sa začne spodná časť tyčiniek sfarbovať dohneda. Vyberte a nechajte na plechu vychladnúť, tyčinky ešte spevnia. V uzavretej krabici vydržia vláčne aj pár dní.