Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Potrebujete rýchle pohostenie? Vyskúšajte tieto zemiakové tyčinky z rúry

reklama:
Potrebujete rýchle pohostenie? Vyskúšajte tieto zemiakové tyčinky z rúry
Potrebujete rýchle pohostenie? Vyskúšajte tieto zemiakové tyčinky z rúry Foto: depositphotos.com

Na cesto budete potrebovať iba tri najbežnejšie suroviny a príprava je taká rýchla a jednoduchá, že ju zvládnu aj tí najmenej skúsení pekári. Tyčinky zo zemiakového cesta sa v ústach rozplývajú a ochutiť ich môžete podľa svojej fantázie. Zvolíte klasiku soľ a rascu, alebo siahnete po exotickejšom korení?

Ingrediencie pre:
1 plech

120 g masla
1 ks zemiakov
120 g hladkej múky
1/2 lyžičky soli

Na dokončenie

40 g hladkej múky
1 ks vajcia
2 lyžičky rasce
2 lyžičky hrubej soli

Receptov na domáce zobanie je nespočet. Počuli ste ale o chipsoch zo zemiakových šupiek? Ak nie, nebojte sa ich vyskúšať.

Postup
01.

Stredne veľký zemiak uvarte v šupke (kľudne aj deň vopred) a nechajte ju vychladnúť (mala by vážiť asi 100–120 gramov).
02.

Maslo nakrájajte na kocky a nechajte chvíľu povoliť vo veľkej mise. Zemiak olúpte a najemno postrúhajte k maslu. Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
03.

K maslu a zemiaku pridajte múku a soľ a rýchlo vypracujte poddajné, súdržné a hladké cesto. Nemusíte ho príliš hnietiť, stačí, že sa suroviny spoja. Keď sa cesto príliš lepí, pridajte ešte pol hrsti múky, s jej množstvom to ale nepreháňajte. Pracujte zľahka a rýchlo.

04.

Vypracované cesto vyklopte na dosku posypanú trochou hladkej múky a rozvaľkajte na obdĺžnik vysoký asi pol centimetra. Radielkom alebo ostrým nožom nakrájajte na tyčinky. Cesto je jemné a lepšie sa vám bude pracovať s kratšími tyčinkami – moje majú 1,5 × 9 cm. Tyčinky preneste pomocou noža na pripravený plech.
05.

V miske prešľahajte vajíčko s kvapkou vody a tyčinky potrite. Posypte ich podľa chuti rascou, sezamovým semienkom alebo makom a štipkou soli. Tyčinkám najviac pristane hrubozrnná alebo vločková soľ, ktorá potom v ústach pekne chrumká.

Tip: Vypestujte si vlastnú rascu! Je to dvojročná rastlina, takže si naň chvíľu počkáte, inak je ale nenáročný a úroda obvykle bohatá. Domáca rasca nádherne prevonia chlieb aj pečienku, uplatnenie nájde v bylinkovej lekárničke a verte, že ako darček poteší každého gurmána.
06.

Pečte v predhriatej rúre asi 15–18 minút, až sa začne spodná časť tyčiniek sfarbovať dohneda. Vyberte a nechajte na plechu vychladnúť, tyčinky ešte spevnia. V uzavretej krabici vydržia vláčne aj pár dní.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 2. februára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.