- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Poznáte hadomor španielsky? Je to zabudnutá a neskutočne zdravá zelenina
Poznáte hadomor španielsky? Je to zabudnutá a neskutočne zdravá zelenina
Hadomor španielsky čiže čierny koreň je zabudnutá zelenina, ktorá sa predtým bežne pestovala. Nenechajte sa odradiť vzhľadom – chutí výborne a navyše je ohromne zdravý.
Čiernemu koreňu sa u nás hovorilo aj hadomor španielsky. Prečo? Ľudia predtým verili, že pokiaľ ho vloží do úst hada, tak zomrie. Používal sa ale aj ako liek pri hadím uštipnutí a tiež pri liečbe dýmejového moru. Pôvodne pochádza z južnej Európy a Blízkeho východu, kde sa pestoval už v 16. storočí. K nám sa dostal zo Španielska, k čomu odkazuje aj prívlastok jeho ľudového názvu. Má charakteristickú čiernu šupku, pod ktorou sa ukrýva biela dužina. Po olúpaní pripomína špargľu a podobne sa aj pripravuje, jeho chuť je však iná – jemná, mierne oriešková, vzdialene pripomína mladú mrkvu alebo petržlen, ale nie je tak sladký.
Čierny koreň si vydobyl miesto aj vo vyšších gastronomických sférach. Pozrite sa, ako ho pripravuje michelinský šéfkuchár:
Diétny a neskutočne zdravý
K prednostiam čierneho koreňa patrí minimum kalórií a ľahká stráviteľnosť, vďaka čomu je často odporúčaný v rámci redukčných a šetriacich diét pri ochorení tráviacej sústavy, po liečbe antibiotikami alebo črevných virózach. Pozitívne pôsobí na močové cesty, obličky, odporúča sa osobám trpiacim dnou alebo reumatizmom a hodí sa aj do jedálnička diabetikov. Je veľmi cenným zdrojom inulínu – rozpustnej vlákniny, ktorá podporuje správnu funkciu tráviaceho traktu a metabolizmus. Okrem toho jeho konzumáciou dodáte telu vitamíny skupiny B, vitamín C a E, horčík, vápnik, železo, mangán, meď, zinok a fosfor.
Ako pripraviť čierny koreň?
Kuchynská úprava čierneho koreňa nie je nijako zložitá a môžete ho jesť zasurova aj tepelne upravený. Pomocou škrabky olúpte tmavú šupku – pozor, môže zafarbiť ruky, tak radšej použite gumové rukavice. Po olúpaní treba nechať z koreňa nechať vytiecť horký lepkavý latex, ktorý kazí jeho chuť a sfarbuje dužinu dohneda. Ideálne je vložiť čierny koreň do studenej vody s octom alebo citrónovou šťavou zhruba na 10 minút.
Nátierka, polievka aj príloha k mäsu
Očistený čierny koreň môžete nastrúhať a zmiešať s tvarohom alebo krémovým syrom, ochutiť cesnakom a bylinkami a podávať s čerstvým pečivom ako nátierku. Dobre chutí aj v kombinácii so strúhanými jablkami. Pokiaľ ho chcete tepelne upraviť, stačí ho nakrájať na menšie kúsky a podusiť so zeleninou, zapiecť so syrom, šunkou alebo bešamelom či krátko opiecť na masle a podávať ako prílohu. Skvelý je aj v polievke – uvarte ho vo vode či vývare spoločne so zemiakmi a potom rozmixujte a zjemnite smotanou.
Zdroj: www.denik.cz, budejovice.rozhlas.cz, www.dumazahrada.cz