Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
  • Zivotsdetmi
  • Články
  • Voľný čas
  • Pozor na cereálie a nakladané uhorky! Viete, že tieto potraviny ničia zuby? Na ktoré potraviny si treba ešte dávať pozor?

Pozor na cereálie a nakladané uhorky! Viete, že tieto potraviny ničia zuby? Na ktoré potraviny si treba ešte dávať pozor?

reklama:
Pozor na cereálie a nakladané uhorky! Viete, že tieto potraviny ničia zuby?
Pozor na cereálie a nakladané uhorky! Viete, že tieto potraviny ničia zuby? Na ktoré potraviny si treba ešte dávať pozor? Foto: www.freepik.com

Všetko, čo počas dňa zjete alebo vypijete, ovplyvňuje, okrem iného, zdravie vašich zubov a ďasien. Niektoré potraviny a nápoje totiž môžu viesť k vzniku zubného kazu, k porušeniu skloviny aj iným ochoreniam v ústnej dutine. Prezradíme, ktoré to sú.

Každodenná správna starostlivosť o zdravie ústnej dutiny, zubov a ďasien znamená obmedziť alebo sa úplne vyhnúť niektorým potravinám a nápojom. V praxi to ale môže byť náročné a úprimne povedané takmer nereálne. Väčšina ľudí nie je ochotná vzdať sa svojich obľúbených dobrôt. Podľa stomatológov to ani nie je bezpodmienečne nutné, len by ste mali myslieť na to, že po konzumácii takýchto potravín je namieste vyčistiť si zuby, použiť zubnú niť či medzizubnú kefku a vypláchnuť si ústa ústnou vodou. A to čím skôr, tým lepšie. Ktoré dobroty teda môžu poškodiť zuby a zvýšiť riziko, že vznikne kaz, zápal ďasien alebo iný problém?

1. Kyslé uhorky a utopence

Pozor na častú konzumáciu nakladaných potravín. V nálevoch sa používa ocot, ktorý môže narušiť zubnú sklovinu, ktorá sa tak stane náchylnejšou na vznik kazu. Väčšina nálevov obsahuje ešte navyše cukor, čo je ďalší záškodník, pokiaľ ide o zubné kazy.

2. Mäkké žuvacie cukríky

Želatínoví medvedíci, pendreky či ovocné žuvacie cukríky, ktoré sa rady lepia na zuby, jednoznačne škodia. Okrem toho, že tieto „lepkavé“ cukrovinky môžu vyťahovať výplne (plomby), prispieva ich konzistencia k tomu, že baktérie v zubnom plaku sa môžu cukrom, ktorý ulpel na zuboch, „živiť“, a prispievať tak výrazne k vzniku kazu.

3. Sušené ovocie

Čerstvé ovocie je pre zdravie veľkým prínosom, o sušenom sa to už tak úplne povedať nedá. Sušené marhule, figy, slivky alebo obľúbené hrozienka majú spravidla vysoký obsah cukru, takže môžu na zuby aj ďasná pôsobiť rovnako negatívne ako iné sladkosti. Navyše ľahko uviaznu v medzizubných priestoroch.

4. Raňajkové cereálie

Pozor na cereálie a nakladané uhorky! Viete, že tieto potraviny ničia zuby?
Pozor na cereálie a nakladané uhorky! Viete, že tieto potraviny ničia zuby? Na ktoré potraviny si treba ešte dávať pozor?Foto: www.freepik.com

Ak radi začínate svoj deň miskou cereálií, vyberajte medzi tými nedosladzovanými. Bohužiaľ väčšina týchto výrobkov je plná rafinovaného cukru, čo samozrejme zdraviu zubov neprospieva. Najhoršími v tomto zmysle sú najmä zapekané chrumkavé druhy cereálií, v tých nájdete cukru najviac.

5. Káva

Možno si myslíte, že keď si dávate kávu bez cukru, je všetko v poriadku. Lenže káva dokáže zuby nepekne zafarbiť. Pokiaľ si ju radi doprajete niekoľkokrát denne, myslite tiež na to, že obsahuje kyseliny, ktoré môžu narúšať zubnú sklovinu, čím ju oslabujú.

6. Športové nápoje

Populárne iónové nápoje, určené primárne pre športovcov, ktorí ich konzumujú pred tréningom, počas neho alebo po ňom, obsahujú spravidla bohužiaľ aj veľa cukru. Aj keď sa to nemusí zdať, pretože sú spájané s pohybom a zdravím. Vyberajte preto varianty so zníženým obsahom cukru alebo úplne bez cukru, prípadne sa radšej držte čistej vody.

7. Citrusy

Sú síce zdravé a nadupané vitamínom C, súčasne sú ale veľmi kyslé. A kyslé potraviny môžu zvýšiť náchylnosť zubov na vznik zubného kazu. Napríklad citrónová šťava obsahuje kyselinu, ktorá dráždi ďasná a zmäkčuje zubnú sklovinu. Ovocie s nízkou kyslosťou, ako sú jablká, bobuľovité ovocie a broskyne, je vhodnou náhradou.

8. Rožky, ryža i chipsy

Okrem cukru môžu aj ďalšie rafinované sacharidy obsiahnuté v potravinách, ako biely chlieb a rožky, biela ryža či vyprážané zemiakové lupienky, živiť baktérie v zubnom povlaku, a prispievať tak k vzniku zubného kazu a poškodeniu zubov. To môže viesť až k zápalom ďasien. Škroby (sacharidy) sú totiž lepivé, čo predlžuje dobu, počas ktorej skonzumovaný cukor zostáva na zuboch, a vedie k predĺženiu nezdravo kyslého prostredia v ústach.

9. Červené víno

Dávate si večer pravidelne pohár alebo dve? Alkohol môže vysušovať sliznice v ústach, čo vedie k poklesu produkcie slín a nárastu baktérií v ústnej dutine. Pokiaľ si teda zuby riadne nevyčistíte, baktérie sa budú rýchlo množiť a nevyhnutne sa vytvorí zubný kaz. Červené víno zároveň môže vaše zuby zafarbiť.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 2. mája 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.