- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Pripravte si doma vyprážané donuty
Pripravte si doma vyprážané donuty
Stačí vám len sa pozrieť na farebné americké šišky, a už sa vám zbiehajú sliny? Nemusíte pre nich za oceán, ale ani do supermarketu. Ukážeme vám, ako ich prichystať doma.
Ingrediencie pre:
15 kusov
Cesto
205 ml mlieka
30 g čerstvého droždia
80 g cukru múčka
2 lyžičky cukru krupica
3 ks žĺtkov
60 g masla
400 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
1 štipka soli
Na poprášenie dosky a cesta
hladká múka
Polevy
1 tabuľka bielej čokolády
1 tabuľka horkej čokolády
60 g masla
300 g cukru múčka
30 ml vody
3 g potravinárskeho farbiva
1 lyžica farebného cukrárskeho zdobenia
Postup
01.
Ako možno tušíte, základný postup je rovnaký ako v prípade akéhokoľvek iného kysnutého cesta. Mlieko (malo by byť skôr vlažné) nalejte do hrnčeka, rozpustite v ňom cukor krupicu a rozdrobte kvasnice.
02.
Než vzíde kvások, môžete začať plniť väčšiu misu na cesto ďalšími surovinami. Nasypte do nej obe múky, štipku soli, pridajte žĺtky, cukor múčku a rozpustené maslo. Do základu už len dodajte vzídený kvások aj zvyšné mlieko a cesto vypracujte vareškou alebo robotom tak, aby bolo krásne mäkké a hladké. Poprášte ho nakoniec trochou hladkej múky, prekryte utierkou a dajte na 45 minút až hodinu kysnúť na teplé miesto.
03.
Keď cesto vybehne a zhruba zdvojnásobí objem, môžete postúpiť do ďalšej fázy. Vál poprášte hladkou múkou a cesto na ňom vyvaľkajte na plát vysoký asi 0,8–1 centimeter. Z cesta treba vykrájať šišky. Buď môžete v obchodoch zaobstarať špeciálne tvorítko alebo využite širší pohár a na stred vianočné okrúhle vykrajovač.
04.
Kobličky potom smažte v rozpálenom oleji, vychádza to asi tak na 2 minúty z každej strany. Použite hlbšiu panvicu, na množstvo tuku nešetrite, a pokiaľ máte na panvicu aj pokrievku, o to lepšie. Keď jej totiž pri vyprážaní šišky prekryjete, ešte trochu v panvici vybehnú. A potom, než vám šišky vychladnú, môžete pripraviť zdobenie.
05.
Je na vás, pre aké varianty sa rozhodnete. My v obchodoch nakúpili rôzne perličky a ozdobné posypy. Namáčať šišky môžete v rozpustenej čokoláde (na 100 g čokolády sa oplatí pridať asi 3 lyžice rastlinného oleja, aby bola lesklejšia) alebo v maslovej poleve. Ako na ňu? Jednoducho v kastróliku na platni rozpustite maslo s vodou a zahustite zmes cukrom. Chcete ružovú alebo zelenú? Vypomôžte si potravinárskymi farbami.
06.
Kobličky potom už len v polevách vždy do polovice namáčajte, zdobte sypaním, nechajte stuhnúť a vychladnúť.
Zdroj: www.prozeny.cz