Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pripravte si doma vyprážané donuty

reklama:
Pripravte si doma vyprážané donuty
Pripravte si doma vyprážané donuty Foto: www.freepik.com

Stačí vám len sa pozrieť na farebné americké šišky, a už sa vám zbiehajú sliny? Nemusíte pre nich za oceán, ale ani do supermarketu. Ukážeme vám, ako ich prichystať doma.

Ingrediencie pre:
15 kusov
Cesto

205 ml mlieka
30 g čerstvého droždia
80 g cukru múčka
2 lyžičky cukru krupica
3 ks žĺtkov
60 g masla
400 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
1 štipka soli

Na poprášenie dosky a cesta

hladká múka

Polevy

1 tabuľka bielej čokolády
1 tabuľka horkej čokolády
60 g masla
300 g cukru múčka
30 ml vody
3 g potravinárskeho farbiva
1 lyžica farebného cukrárskeho zdobenia

Postup
01.

Ako možno tušíte, základný postup je rovnaký ako v prípade akéhokoľvek iného kysnutého cesta. Mlieko (malo by byť skôr vlažné) nalejte do hrnčeka, rozpustite v ňom cukor krupicu a rozdrobte kvasnice.

02.

Než vzíde kvások, môžete začať plniť väčšiu misu na cesto ďalšími surovinami. Nasypte do nej obe múky, štipku soli, pridajte žĺtky, cukor múčku a rozpustené maslo. Do základu už len dodajte vzídený kvások aj zvyšné mlieko a cesto vypracujte vareškou alebo robotom tak, aby bolo krásne mäkké a hladké. Poprášte ho nakoniec trochou hladkej múky, prekryte utierkou a dajte na 45 minút až hodinu kysnúť na teplé miesto.
03.

Keď cesto vybehne a zhruba zdvojnásobí objem, môžete postúpiť do ďalšej fázy. Vál poprášte hladkou múkou a cesto na ňom vyvaľkajte na plát vysoký asi 0,8–1 centimeter. Z cesta treba vykrájať šišky. Buď môžete v obchodoch zaobstarať špeciálne tvorítko alebo využite širší pohár a na stred vianočné okrúhle vykrajovač.

04.

Kobličky potom smažte v rozpálenom oleji, vychádza to asi tak na 2 minúty z každej strany. Použite hlbšiu panvicu, na množstvo tuku nešetrite, a pokiaľ máte na panvicu aj pokrievku, o to lepšie. Keď jej totiž pri vyprážaní šišky prekryjete, ešte trochu v panvici vybehnú. A potom, než vám šišky vychladnú, môžete pripraviť zdobenie.

05.

Je na vás, pre aké varianty sa rozhodnete. My v obchodoch nakúpili rôzne perličky a ozdobné posypy. Namáčať šišky môžete v rozpustenej čokoláde (na 100 g čokolády sa oplatí pridať asi 3 lyžice rastlinného oleja, aby bola lesklejšia) alebo v maslovej poleve. Ako na ňu? Jednoducho v kastróliku na platni rozpustite maslo s vodou a zahustite zmes cukrom. Chcete ružovú alebo zelenú? Vypomôžte si potravinárskymi farbami.

06.

Kobličky potom už len v polevách vždy do polovice namáčajte, zdobte sypaním, nechajte stuhnúť a vychladnúť.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 28. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.