- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Príroda lieči – šalvia
Príroda lieči – šalvia
Nemusíme byť veľkí pestovatelia, aby Vám „šalvia“ niečo hovorila. Niekto si spomenie na odvar z babského ucha a niektorí si bez nej nevedia predstaviť pečenú rybu. Ale je toho oveľa viac!
Šalvia lekárska
Prišla k nám kedysi z južnej Európy a v našich záhradách ju nájdete celkom bežne. Už menej bežne sa stretneme s tým, že by majitelia záhrad šalvia využívali v prospech svojho zdravia. Šalvia lekárska má listy so striebristým povlakom a šíri trochu horkú a korenistú vôňu.
Slovo Šalvia je odvodené z latinského slova salvare, ktoré sa prekladá ako spasiť alebo vyliečiť. Niekedy okolo roku 1300 vzniklo toto príslovie:
„Prečo by mal človek zomrieť, keď mu v záhrade rastie šalvia?“
Kedy siahnuť po šalvii lekárskej?
nočné potenie
kŕče
tras rúk, tras (tremor) končatín
choroby pečene
čistenie krvi
prevencia mŕtvice
nadúvanie, plynatosť
hnačky
anorexia, nechutenstvo – povzbudzuje chuť do jedla
zápal mandlí (tonzilitída)
zápal hrtana
bolesti v krku a všeobecne zápaly v krku
hnisanie zubov a ďasien
kývajúce sa zuby hroziace vypadnutím
paradontóza, zápal ďasien
Pre vnútorné orgány
Obsiahnuté látky majú protizápalové, antibakteriálne a hojivé účinky a častejšie popíjanie šalviového čaju prispieva k posilneniu celého tela. Čaj veľmi dobre pôsobí pri chorej pečeni, pretože dokáže minimalizovať nadúvanie a ďalšie ťažkosti vyvolané ich narušením.
Vo väčšine prípadov sa odporúča počas dňa piť dve šálky šalviového čaju, po dúškoch.
Kto sa nechce potiť
Šalvia v kombinácii s levanduľou lekárskou je jedinou liečivou rastlinou, ktorá pomáha proti nočnému poteniu, čo by mala byť dobrá správa pre mnoho žien v kritickom období klimaktéria.
Zachráňte si zuby
Nálev zo šalvie kloktajte pri krvácaní ďasien a uvoľnení zubov. Tiež sa môžu na ďasná prikladať namočené vatové tampóny.
Nastávajúce a dojčiace mamičky, pozor!
Šalvia nie je vhodná v tehotenstve a tiež je schopná zastaviť laktáciu! Preto počkajte s popíjaním tejto bylinky, až s dojčením budete chcieť naozaj prestať.
Ako korenie
Pridávajte šalviu v malých dávkach, tak ako tymián a saturejku k mastným jedlám. Potom vám poďakujú nielen chuťové bunky, ale aj orgány, ktoré budú musieť jedlo spracovať. Úplné divy robí šalvia v kombinácii s pečenou rybou. V niektorých krajoch sa do pečiva pridáva rozdrvený list šalvie, podobne ako napríklad aníz.
A ešte jeden tip
Šalviový ocot do šalátov
Fľašu naplníme až po hrdlo kvitnúcou šalviou a zalejeme vínnym či jablčným octom až nad kvetmi. Fľašu necháme stáť 14 dní na slnku alebo na teplom mieste.
Zdroj: www.zdravijakovasen.cz