- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Prvú pomoc pri bolesti v krku nájdete aj v chladničke!
Prvú pomoc pri bolesti v krku nájdete aj v chladničke!
V krku máte asi tisíc žiletiek a bolesť vás sužuje tak, že pri obyčajnom prehltnutí skrútite palce na nohách? Určité jedlá môžu tento nepríjemný stav zmierniť. Zbavte sa zápalu a posilnite imunitný systém svojho tela – napríklad s pomocou vývaru a kurkumy!
Bolesť v krku dokáže pekne znepríjemniť život. Vyhláste jej vojnu s potravinami, ktoré váš krk uvoľnia, navyše sú ľahko prehĺtateľné.
Nanuky
Ľadový nanuk môže ponúknuť okamžitú úľavu. Ideálne je, keď sa jedná o ovocné pyré bez pridaných látok, ako sú umelé farbivá a cukry. Chlad potlačí zápal a zabráni šíreniu baktérií. Preto nanuky, alebo napríklad aj kúsky ľadu, cmúľajte čo 30 minút – a vyhnite sa príliš horúcim nápojom. Už večer sa budete cítiť lepšie.
Vegetariánsky vývar s cesnakom, kurkumou a čiernym korením
Teplý vývar je upokojujúci a para môže pomôcť uvoľniť preťaženie v dutinách. Medzi ďalšie plusy báječnej polievky patrí prítomnosť živín, antioxidantov a ďalších prospešných zložiek. Ak dáte do nej napríklad cesnak, obohatíte ju o zlúčeniny síry bojujúce so zápalmi. A každý vie, že konkrétne cesnak obsahuje antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové látky posilňujúce imunitu. Ale pozor, nezabudnite do vývaru pridať aj kurkumu. Toto korenie sa už dlho používa v čínskej a ajurvédskej medicíne, a rozhodne nie náhodou.
Nielen tamojší obyvatelia si ho cenia pre protizápalové vlastnosti. Výskum ukázal, že aktívna zložka koreňa, kurkumín, pomáha znížiť hladinu enzýmov v tele, ktoré podporujú zápal. Kurkumín sa však bez použitia piperínu, látky, ktorá sa nachádza v čiernom korení, nevyužije na 100 percent, preto do teplého vývaru vhoďte aj jeho!
Zemiaková kaša so škoricou
Sladké zemiaky poskytujú dve kľúčové živiny podporujúce imunitu: vitamíny A a C. Zemiaky sú tiež plné antioxidantov a protizápalových látok. Pridajte k tomu rozmixovanú, hladkú textúru, ktorá váš krk nepodráždi. Príjemná vidina, že? Zemiakovú kašu obohaťte aj o škoricu. Nielen, že jej dodá zaujímavú chuť, ale poskytne aj toľko žiadané antioxidanty, ktoré zapôsobia proti vírusom, baktériám a hubám. Podľa potreby je možné pridať aj trochu medu alebo javorového sirupu. Teda aspoň pokiaľ máte chuť na sladké. A čo by ste mali piť?
Harmančekový čaj s citrónom
Okrem protizápalových vlastností harmančeka táto bylinka pomáha ľuďom rýchlejšie zaspať, čo je pri chorobe dôležité. Škárujte ho s vitamínom C (citrónovou šťavou) – a ozdravný nápoj je na svete. Harmanček práve nemáte? Nevadí, hlavne, keď nájdete zázvor.
Čerstvý koreň zázvoru platí za silný protizápalový prípravok. Bojuje proti nevoľnosti, podporuje imunitu a má antivírusové a antibakteriálne vlastnosti. Olúpte ho, jemne nastrúhajte a pridajte do čaju s medom.
Zdroj: zenysro.cz