Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ríbezľový džús chutí výnimočne a plný vitamínu C

reklama:
ríbezľový džús
Ríbezľový džús chutí výnimočne a plný vitamínu C Foto: depositphotos.com

Máte na záhrade čierne ríbezle? Prinášame vám unikátny recept na ríbezľovú šťavu, ktorú zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Tento nápoj je nielen lahodný a osviežujúci, ale aj plný vitamínu C a ďalších prospešných látok. Doprajte si jemne kyslastý, mierne sladký nápoj, ktorý posilní váš imunitný systém a osvieži vás v horúcich letných dňoch. Navyše, vďaka pasterizácii si ho môžete vychutnať aj počas zimných mesiacov.

Prečo piť ríbezľovú šťavu?

Ríbezľovej šťave neodolá nikto, kto ju ochutná. Nemali by sme ju však piť len kvôli jej výbornej chuti, ale aj pre pozitívne účinky na zdravie. Vyrábať si ju doma má veľa výhod – môžete si byť istí, že neobsahuje žiadne škodlivé chemikálie či konzervanty a chutí oveľa lepšie ako tie z obchodu. Prečo je ríbezľová šťava taká výnimočná?

  • Vitamíny: Je plná vitamínu C a vitamínu B, ktoré posilňujú imunitný systém a prispievajú k správnej funkcii tela.
  • Minerály: Obsahuje železo, zinok, magnézium a vápnik, ktoré podporujú zdravie kostí, nervov a krvotvorbu.
  • Protizápalové účinky: Bojuje proti zápalom a plesniam v tele, čistí močové cesty.
  • Antioxidanty: Pomáha v boji proti rakovine a ateroskleróze.
  • Žily a krvný tlak: Posilňuje žily a znižuje riziko vysokého krvného tlaku.

Ďalším benefitom je, že šťavu môžete pasterizovať (zavariť) a užívať si ju aj počas zimy. V zimných mesiacoch totiž naše telo často trpí nedostatkom vitamínov a táto šťava je dokonalou vitamínovou bombou.

čierne ríbezle
Ríbezľový džús chutí výnimočne a plný vitamínu CFoto: www.freepik.com

Ako pripraviť ríbezľovú šťavu?

Potrebujete:

  • 1 kg čiernych ríbezlí
  • 800 g cukru
  • voda

Postup:

  1. Príprava ríbezlí: Čierne ríbezle dôkladne umyte a vložte do hrnca.
  2. Varenie: Zalejte vodou tak, aby boli všetky guličky ponorené. Varte na nízkej teplote asi 15 minút, kým sa väčšina vody neodparí.
  3. Lúhovanie: Odstavte a nechajte stáť 12 až 24 hodín.
  4. Cedenie: Sceďte šťavu do iného hrnca a zvyšky ríbezlí odstráňte.
  5. Pridanie cukru: Pridajte cukor a znovu priveďte k varu. Miešajte, kým sa pena nerozpustí.
  6. Plnenie: Nalejte do zaváracích sklenených pohárov a pevne zavrite. Poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 6. mája 2024

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.