Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tu je 5 najlepších spôsobov ako skladovať medvedí cesnak. Vyskúšajte ich!

reklama:
ako skladovať medvedí cesnak
Tu je 5 najlepších spôsobov ako skladovať medvedí cesnak. Vyskúšajte ich! Foto: ps://depositphotos.com

O medvedom cesnaku sa hovorí, že je poslom jari. Jeho sezóna trvá pomerne krátko, a pokiaľ si chcete jeho vôňu a chuť užiť aj počas letného grilovania, máte hneď niekoľko možností, ako ho šikovne uskladniť.

Akonáhle sa v lesoch začnú objavovať rozsiahle kolónie zelených lístkov s typickou cesnakovou vôňou, prichádza jar. Aromatický medvedí cesnak má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie a v kuchyni ho možno využiť na mnoho spôsobov.

Pustite jar do kuchyne a uvarte si krémovú polievku z medvedieho cesnaku. Na jej prípravu sa môžete pozrieť v tomto videu:

Medvedí cesnak chutí výborne len tak na chlebe s maslom, v sendvičoch, môžete s ním ochutiť cestoviny, ryžu, zemiaky, vajíčka, veľkonočnú plnku i mäso – hovädzie, bravčové, hydinové, králičie i jahňacie. Nevýhodou je, že ho nemožno v čerstvej podobe dlho skladovať. Listy pomerne rýchlo vädnú a v chladničke vydržia maximálne pár dní. Existuje ale hneď niekoľko možností, ako ich trvanlivosť predĺžiť.

Základná príprava

Pred akýmkoľvek spracovaním je potrebné listy medvedieho cesnaku umyť od zvyškov zeminy a ďalších nečistôt. Potom je nutné nechať listy uschnúť alebo jemne osušiť kuchynskou utierkou – platí to predovšetkým na prípravu pesta, ochuteného oleja a bylinkového masla. Vlhké bylinky sa totiž rýchlejšie kazia, a všetky práce by tak mohli prísť navnivoč.

Ako zamraziť medvedí cesnak?

Medvedí cesnak môžete uchovať v mrazničke približne 6 mesiacov. Prvou možnosťou je umytý a osušený cesnak nakrájať a jednoducho nasypať do uzatvárateľných vrecúšok. Na druhý spôsob budete potrebovať tvorítko na ľad. Medvedí cesnak rozmixujte, potom ním naplňte formičku a uložte do mrazničky. Pri varení potom jednoducho vylúpnete bylinkovú kocku, ktorou jedlo dochutíte.

Výroba domáceho bylinkového masla

Bylinkové maslo môžete natrieť na čerstvé pečivo, hrianky alebo ho pridať do cesta na domáce žemle, rožky či bagety. Skvele ochutí aj pečené alebo grilované mäso, cestoviny alebo dusenú zeleninu. Ako na to?

Umytý a osušený cesnak nasekajte nadrobno, premiešajte so zmäknutým maslom a podľa chuti osoľte. Potom hmotu zabaľte vo forme valčeka do kuchynskej fólie a nechajte stuhnúť v chladničke. Domáce bylinkové maslo vydrží v chlade maximálne dva týždne. Ak ho chcete skladovať dlhšie, uložte ho do mrazničky.

Jednoduché pesto z medvedieho cesnaku

Pesto nemusí byť len bazalkové – variant z medvedieho cesnaku chutí aj výborne a je to navyše skvelý spôsob, ako ho uskladniť. Pozor ale na použité ingrediencie.

Akonáhle pridáte do pesta parmezán a oriešky, skráti sa jeho trvanlivosť na týždne. Základný variant so soľou a citrónovou šťavou vydrží v chladničke aj rok – presný postup nájdete v tomto článku:

Ochutený olej z medvedieho cesnaku

Olej s chuťou medvedieho cesnaku dodá šmrnc polievkam, zeleninovým šalátom, strukovinám aj mäsu. Jeho výroba je jednoduchá, je ale skutočne dôležité listy vopred dôkladne osušiť. Potom ich stačí len nasekať, nasypať do uzatvárateľného pohára, zaliať kvalitným olivovým, slnečnicovým alebo repkovým olejom a uložiť na tmavé miesto. Po 3 týždňoch olej sceďte a prelejte do fľaštičky. Pozor – použité nádoby musia byť perfektne čisté a suché.

Pyré z medvedieho cesnaku

Do polievok a omáčok sa vám bude hodiť jednoduché pyré z medvedieho cesnaku. V tomto prípade listy prechádzajú tepelnou úpravou, čo ľahko znižuje obsah vitamínov. Chuť a vôňa ale zostanú v plnej sile.

Umytý cesnak krátko poduste na troche oleja alebo na pare – stačí len chvíľka, kým listy tzv zavädnú. Potom ho rozmixujte na hladké pyré, zľahka osoľte a uložte do chladničky alebo do mrazničky.

Zdroj: prkynko.cuketka.cz, www.kitchenstories.com, www.greatbritishchefs.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 3. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.