Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Účinky namáčania orechov. Zdravie, ktoré môžete zvýšiť jednoduchým trikom

reklama:
orechy v miske
Účinky namáčania orechov. Zdravie, ktoré môžete zvýšiť jednoduchým trikom Foto: www.freepik.com

Orechy sú cenným zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok. Ako ich však správne konzumovať, aby sme z nich získali maximum? Nielenže si ich len nasypeme zo sáčka do misky a s chuťou do nich zapichneme, ale je dôležité vedieť, ako ich správne pripraviť.

Orechy sú významným zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších zdraviu prospešných látok. Viac než len naliať ich z obalu do misky a pustiť sa do nich, je nevyhnutné vedieť, ako ich správne konzumovať, aby sme z nich získali maximum živín. Kľúčom je správne namočenie orechov pred ich konzumáciou, aby sa zbavili zvyškov fytokyseliny, ktorá zabraňuje telu absorbovať prospešné látky. Toto platí nielen pre orechy, ale aj ďalšie suché plody, semienka či strukoviny, ktoré sú súčasťou zdravého jedálnička.

Fytokyselina je (ne)prospešným antioxidantom. Mnoho ľudí nevie o výhodách namáčania orechov vo vode, čím prichádzajú o živiny, ktoré sú dôvodom ich konzumácie. Fytokyselina má svoje plusy a mínusy. Medzi jej výhody patrí antioxidačný účinok, vďaka ktorému sa používa na konzerváciu potravín a v hydratácii pleti v kozmetike. Nevýhodou je, že súčasne narušuje absorpciu minerálov, najmä železa, vápnika a zinku, čo je prípad orechov a ostatných suchých plodov, ale aj strukovín.

Zníženie fytokyseliny pomocou namáčania je jednoduché. Najjednoduchšou metódou je namočenie, čo je vhodné u orechov alebo strukovín. Voda pomáha odstrániť zvyšky fytokyseliny a umožňuje ľahšie strávenie orechov, zároveň sa lepšie vstrebávajú všetky užitočné látky a majú lepšiu chuť. Ďalšou výhodou máčania je odstránenie prachu, plesní a iných nežiaducich látok. Ďalšími metódami sú klíčenie, ktoré sa používa u semien a zŕn rôznych druhov strukovín, a fermentácia, pri ktorej organické kyseliny podporujú rozpad fytátov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 28. apríla 2024

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.