- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Upečte si túto netradičnú citrónovú bábovku s tymiánom
Upečte si túto netradičnú citrónovú bábovku s tymiánom
Vláčna bábovka so sviežosťou citróna a tymianu prevonia celý dom. Pár lístočkov aromatickej bylinky stačí na zaujímavé ochutenie obľúbeného múčnika a s výrazným citrusom sa skvele dopĺňa.
Ingrediencie pre:
1 bábovku
450 g hladkej múky
250 g cukru krupica
3 ks vajcia
200 ml mlieka
200 ml oleja
70 ml citrónovej šťavy
1/2 lyžičky citrónovej kôry
1/2 lyžičky jedlej sódy
1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
1 štipka soli
1 vetvička citrónového tymiánu
1/2 lyžice masla na vymazanie
Citrónový tymián je kríženec tymiánu obyčajného a materskej dúšky. Najčastejšie sa používa k rybiemu mäsu a hydine, ale hodí sa výborne aj k zemiakom a zelenine. A ako je zrejmé z tohto receptu, uplatnenie nájde aj v sladkom pečení.
Postup
01.
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Bielky oddeľte od žĺtkov a dajte ich zvlášť do dvoch väčších mís. Do misy so žĺtkami pridajte mlieko, olej, cukor, čerstvo vylisovanú citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Prešľahajte ručnou metlou.
02.
Do misy so žĺtkovou zmesou preosejte hladkú múku s práškom do pečiva a jedlou sódou. Zamiešajte.
03.
Bielky vyšľahajte so štipkou soli do tuhého snehu. Potom ho stierkou jemne vmiešajte do cesta. Nakoniec pridajte aj jednotlivé čerstvé lístky citrónového tymiánu (pol lyžičky stačí). Hotové cesto vlejte do maslom vymastenej formy na bábovku.
04.
Bábovku dajte piecť do rúry predhriatej na 170 ° C (spodný a horný ohrev) asi na 50 minút. Či je upečená, vyskúšajte špajľou. Potom bábovku opatrne vyklopte z formy na drôtenú mriežku a nechajte vychladnúť.
Zdroj: www.prozeny.cz