Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Uvarte si skvelú krémovú špargľovú polievku so syrovými krutónmi

reklama:
Uvarte si skvelú krémovú špargľovú polievku so syrovými krutónmi
Uvarte si skvelú krémovú špargľovú polievku so syrovými krutónmi Foto: depositphotos.com

O špargle sa hovorí, že je kráľom jarnej zeleniny, a pretože jeho sezóna trvá len do júna, treba ju náležite využiť. Pokiaľ s ním zatiaľ nemáte príliš veľa skúseností, skúste túto jednoduchú polievku a určite zažiarite.

Polievka z bielej špargle patrí ku klasickým jarným pokrmom, ktoré sa pravidelne objavujú aj na jedálničkách reštaurácií. Uvariť si ju ale môžete aj sami doma, a to aj v prípade, že s varením špargľových výhonkov zatiaľ nemáte skúsenosti.

Ako olúpať bielu špargľu?

Biela špargľa má na rozdiel od zeleného silnejšiu šupku, takže je potrebné ho olúpať. Profesionáli na to používajú špeciálnu škrabku, ale zvládnete to aj s bežným variantom, ktorý máte doma. Hlavička špargle sa nelúpe, preto začnite zhruba 3 centimetre pod ňou.

Umytú špargľu si položte na doštičku, jednou rukou lúpte smerom od hornej časti dole k drevnatému koncu, druhou rukou postupne špargľu otáčajte, kým sa nezbavíte šupky po celom povrchu. Potom odkrojte drevnaté konce a špargľa je pripravená na ďalšie spracovanie.

Chcete sa na lúpanie špargle pre istotu pozrieť? V tomto videu vám všetko vysvetlí a ukáže Roman Paulus:

Praktický tip:
Šupky a odrezky zo špargle nevyhadzujte – výborne poslúži na prípravu zeleninových vývarov. Uložte ich do mrazničky do uzatvárateľného vrecka a potom použite podľa potreby.

Nezabudnite na cukor

Biela špargľa má jemnú chuť, a preto sa vyhnite výraznejším druhom korenia, ktorá by ju mohla prebiť. Najčastejšie sa kombinuje s maslom, čerstvými bylinkami a citrónovou šťavou. Nezabudnite tiež na cukor, ktorý uvoľňuje špargľovú arómu, a zároveň pomáha predísť jeho zhorknutiu.

Špargľová polievka so syrovými krutónmi

Doba prípravy: do 60 minút

Ingrediencie:

1 zväzok bielej špargle
2 stredné zemiaky
1 väčšia cibuľa
1 pór (len biela časť)
20 g masla
300 ml vývaru (zeleninový alebo hydinový)
200 ml smotany
citrónová šťava
2 lyžičky cukru
soľ
staršie biele pečivo (toastový chlieb, bageta, rožky …)
strúhaný parmezán
rastlinný olej

Príprava:

Očistený pór nakrájajte na kolieska, cibuľu nasekajte nadrobno. Špargľu olúpte a nakrájajte na menšie kolíky. Ošúpané zemiaky nakrájajte na kocky.
V hrnci rozohrejte maslo a na miernom plameni na ňom orestujte pór a cibuľu do zmäknutia – približne 5 minút. Potom vsypte zemiaky, krátko opražte a nakoniec pridajte špargľu.
Všetko zalejte vývarom, pridajte zarovnanú lyžičku soli, 2 lyžičky cukru a pár kvapiek citrónovej šťavy. Varte zhruba 15-20 minút, kým nebudú zemiaky aj špargľa mäkké.
Zatiaľ čo sa polievka varí, pripravte si syrové krutóny. Rúru predhrejte na 180 ºC. Pečivo nakrájajte na kocky, vložte do misky, zľahka pokvapkajte olejom a potom premiešajte so strúhaným parmezánom. Kocky rozložte na plech s papierom na pečenie, vložte do rúry a pečte zhruba 10 minút dozlatista.
Akonáhle zelenina zmäkne, pridajte do polievky smotanu, nechajte krátko prevariť a potom všetko rozmixujte do hladka. Pokiaľ sa chcete zbaviť všetkých špargľových vlákien, ešte polievku prepasírujte cez sito.
Polievku dolaďte soľou, cukrom a citrónovou šťavou. Pri podávaní naservírujte v miske syrové krutóny, aby si ich každý mohol pridať do polievky podľa chuti.

Zdroj: www.onceuponachef.com, www.allrecipes.com, www.carolinescooking.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 30. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.