- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Viete ako správne skladovať vajíčka? V skladovaní robíme chyby
Viete ako správne skladovať vajíčka? V skladovaní robíme chyby
Vajíčka majú vo väčšine slovenských kuchýň dôležitú úlohu, napriek tomu v ich skladovaní robíme chyby. Poďte sa pozrieť, o čo ide a ako je možné vajcia skladovať mimo chladničku.
V chladničkách býva na vajíčka určené miesto, kde sú praktické „jamky“, obvykle sa však nachádza v ich dverách, čo nie je práve ideálny priestor na skladovanie vajec. Akonáhle totiž chladničku otvoríte, práve tu sa najviac mení teplota, a to vajíčkam škodí. Radšej ich uložte do priehradok vo vnútri chladničky, kde vydrží cca mesiac.
Tip: Nech už vajíčka skladujete akokoľvek, vždy ich najprv po jednom zakladajte do hrnčeka a kontrolujte, či sú v poriadku, než ich pridáte napríklad do cesta.
Vajíčka do chladničky nemusia
Mimo chlad vajíčka vydržia zhruba týždeň až dva, záleží na teplote. Tým pádom ich môžete mať v ošatke priamo v kuchyni, len na mieste, kde na ne nebude svietiť slnko a nebudú pri zdroji tepla, prípadne v špajze. Musíte ich však naskladať tak, aby ležala na boku alebo špičkou dole, pretože inak bude vzduchová bublina vo vnútri vajca tlačiť na jeho obsah, a tým mu škodiť.
Naši predkovia vsádzali na pšenicu a vápno
Zaujímavým spôsobom na uchovávanie vajíčok, aký používali naše babičky, je krabica s pšenicou, kde vydrží niekoľko mesiacov. Stačí na dno vysypať vrstvu pšenice, narovnať do nej na bok položené vajíčka tak, aby sa nedotýkali dna ani seba vzájomne, a zasypať opäť pšenicou.
Bude sa z nej uvoľňovať etylén, ktorý pôsobí ako konzervant.
Ďalej naši predkovia používali vápno. Z páleného vápna a vody pripravili zmes, ktorá konzistenciou pripomínala kašu. Do výšky niekoľkých centimetrov jej vyplnili dno pohára a potom pridávali vajcia, ktoré museli byť poskladané špičkami dole. Nakoniec celý obsah zaliali vodou tak, aby boli všetky vajíčka potopené, a uzavreli viečkom. Vápno sa postupne rozpúšťalo a konzervovalo vajíčka, a to až osem mesiacov.
Vyhnite sa umývaniu vodou
Hlavne pri domácich vajíčkach sa bežne stáva, že sú špinavé. Utrite ich suchou handričkou, ale neumývajte ich. Škrupiny majú ochrannú vrstvu, ktorú by ste umytím narušili a do vajíčka by sa cez póry mohli dostať baktérie a vzduch, čím sa znižuje ich trvanlivosť.
Zdroj: www.marianne.cz