- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Voňavá pochúťka z bôčika na ázijský spôsob. To musíte vyskúšať!
Voňavá pochúťka z bôčika na ázijský spôsob. To musíte vyskúšať!
Ak máte radi bravčový bôčik, tento recept rozhodne skúste! Mäso má fantastickú konzistenciu, v ústach sa rozplýva a nezanechá ani náznak mastnoty. Lepkavá sladko-slaná omáčka má bohatú a vyváženú chuť i vôňu a nádherný červenohnedý lesk – garantujeme vám, že toto jedlo nebudete variť len raz. Zamilujete si ho!
Ingrediencie pre:
6 porcií
Budete potrebovať
1 200 g bôčika
2 zväzky jarnej cibuľky
8 cm čerstvého zázvoru
4 strúčiky cesnaku
4 lyžice sójovej omáčky
6 lyžíc ryžového vína shao xing
2 lyžice oleja
1 lyžica cukru krupica
Korenie
1 lyžička sečuánskeho korenia
1/2 lyžičky škorice
2 hviezdičky badiánu
1 štipka muškátového orieška
1 kúsok chilli
Suroviny na prípravu zoženiete bežne v obchodných reťazcoch, vrátane čínskeho ryžového vína shao xing, ktorého chuť ničím nenahradíte a poobzerajte sa v kútiku s ázijskými potravinami. V chladničke chvíľu vydrží a vy ho potom môžete využiť aj v iných ázijských receptoch: hodí sa do marinád na kuracie aj bravčové mäso a tiež do zeleninových receptov.
Postup
01.
Očistite úhľadný kus bravčového bôčika s kožou. Vložte ho do hlbšej panvice, zalejte vodou, pridajte pár kúskov jarnej cibuľky nakrájanej nahrubo (postačí 2 až 3 kusy) a polovicu množstva zázvoru nakrájaného na plátky (nemusíte ho lúpať) a priveďte do varu. Potom zmiernite plameň a povarte asi 5 minút. Penu, ktorá sa bude tvoriť, zbierajte. Krátko povarené mäso vyberte a osušte, vodu z varenia uchovajte horúcu.
02.
Osušené mäso nakrájajte na väčšie kocky. V hlbšej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu a pridajte cukor. Za stáleho miešania nechajte cukor v oleji rozpustiť, až bude mať svetlo jantárovú farbu.
03.
Do hrnca teraz vložte mäso (čím suchšie mäso bude, tým menej bude prskať) a za občasného obracania ho opečte zo všetkých strán do zlatohneda, vďaka pripravenému karamelu to pôjde rýchlo, dobre ho strážte. Ku koncu opekania pridajte korenie a tiež ho krátko opečte.
04.
Do panvice pridajte sójovú omáčku, ryžové víno a toľko horúcej vody z varenia mäsa, aby tekutina siahala asi do dvoch tretín výšky mäsa. Pridajte zvyšok nahrubo nasekanej jarnej cibuľky, zvyšok zázvoru nakrájaného na plátky a cesnak. Priklopte a zvoľna duste na slabšom plameni približne hodinu a pol.
05.
Z hrnca odstráňte cibuľky, zázvor, cesnak a veľké kusy korenia. Zosilnite plameň a omáčku nechajte zredukovať do sirupovitej lesklej konzistencie. Kúsky mäsa priebežne v omáčke obracajte, dávajte ale pozor, mäso je krehké a jemné, najlepšie to pôjde kuchynskými kliešťami alebo štýlovo pomocou paličiek.
06.
Keď sa bude mäso krásne lesknúť obalené lepkavou červenohnedou omáčkou, odstavte. Podávajte horúce. Ako príloha sa hodí ryža a nezabudnite povrch posypať čerstvou vňaťou cibuľky. K mäsu môžete pridať aj krátko sparenú zelenú zeleninu, napríklad choi (čiže čínsku kapustu) či brokolicu
Zdroj. www.prozeny.cz