- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Výborné citrónové lievance bez kysnutia
Výborné citrónové lievance bez kysnutia
Lievance milujú snáď všetci, deti i dospelí. Nie vždy je ale čas na kysnutú klasiku – a v tej chvíli prídu vhod tieto úžasné nekysnuté, a pritom kypré placky, ktoré navyše úžasne voňajú aj chutia po citrónoch.
Ingrediencie pre:
12 lievancov
2,5 hrnčeka hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 štipka soli
1 štipka mletej vanilky
1/4 hrnčeka cukru krupica
1,5 hrnčeka mlieka
1 lyžica citrónovej šťavy
2 ks vajcia
1 lyžica citrónovej kôry
1 lyžica masla
Postup
01.
V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom, štipkou soli, mletej vanilky a krupicovým cukrom. Hrnčekom sa myslí ten s objemom asi 200 ml.
02.
Prilejte hrnček mlieka a citrónovú šťavu a pridajte vajcia. Premiešajte, podľa potreby pridajte aj zvyšok mlieka. Hotové cesto nemá byť úplne riedke, ale ani úplne hutné, jednoducho asi ako na klasické lievance: keď ho nalejete na panvicu, roztečie sa do placky, ale nie úplne do tenka ako palacinky. Nakoniec vmiešajte citrónovú kôru a nechajte asi 10 minút odležať.
03.
Rozohrejte poriadne panvicu a rozpustite na nej lyžicu masla alebo ghí. Malou naberačkou na ňu nalejte jednotlivé lievance a osmažte ich z oboch strán dozlatista. Pozor, je to pomerne rýchle! Takto spracujte všetko cesto.
04.
Hotové lievance podávajte ešte teplé. Skvelé sú samotné, preliate javorovým sirupom, trochou rozpusteného masla alebo s obľúbenou marmeládou.
Zdroj: www.prozeny.cz