- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Výborné domáce pivné rožky
Výborné domáce pivné rožky
Vlastnoručne naložený syr, utopence alebo kotlíkový guláš sú pochúťky, ktorými potešíte každú väčšiu spoločnosť. A aj keď budú dokonalé, môžete ich ešte povýšiť. Ako? Servírujte k nim domáce pivné rožky! Sú ale tak chrumkavé a vypečené, že sa dajú jesť aj samotné.
Ingrediencie pre:
12 rožkov
Na cesto
200 g polohrubej múky
200 g hladkej múky
200 ml svetlého piva
20 g sadla
20 g droždia
1 lyžička cukru
1 lyžička soli
Na dokončenie
50 ml mlieka
3 lyžičky hrubej soli
2 lyžičky rasce
Postup
01.
Pivo zahrejte na teplotu tela. Do misy preosejte obe múky, uprostred urobte jamku a vlejte do nej pivo. Do piva rozdrobte droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte asi desať minút vzísť kvások. Potom pridajte soľ a zmäknutú masť a vypracujte cesto. Má byť pomerne tuhé, ale pružné a hebké. Nechajte v teple kysnúť asi hodinu.
02.
Vykysnuté cesto nožom rozdeľte na dvanásť kúskov. Z každého urobte bochník a rozvaľkajte na placku, ktorá bude na jednej strane vyššia. Od vyššej strany zarolujte a vytvarujte naozaj tenký tvar. Preneste na plech vyložený papierom na pečenie a stočte do tvaru rožku. Pripravte všetky rožky a na plechu pod utierkou ich nechajte ešte asi hodinu kysnúť.
03.
Predhrejte rúru na 220 stupňov. Vykysnuté rožky potrite mliekom, posypte hrubou soľou a rascou. Dajte do rúry, znížte teplotu na 180 stupňov a pečte asi dvadsať minút do chrumkava. Upečené preneste na mriežku a nechajte vychladnúť.
Zdroj: www.prozeny.cz