Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vynikajúci jahodový koláč. Je super ľahký a svieži, že ho môžete zjesť bez výčitiek celý sami

reklama:
Vynikajúci jahodový koláč. Je super ľahký a svieži, že ho môžete zjesť bez výčitiek celý sami
Vynikajúci jahodový koláč. Je super ľahký a svieži, že ho môžete zjesť bez výčitiek celý sami Foto: freepik.com

Pokiaľ máte radšej koláče plné ovocia, a naopak nemusíte buchty, v ktorých je hlavnou zložkou nadýchané cesto, je tento čerstvý jahodový koláč vymyslený práve pre vás. A pochutnáte si na ňom aj keď práve nie je leto.

Jahodových koláčov môžete pripraviť celý rad. Od bublanín cez buchty s posýpkou, pečené aj nepečené cheesecaky až po lahodné kysnuté koláče. Tento recept na čerstvý jahodový koláč alebo Fresh Strawberry Pie s obrovskou dávkou jahôd je veľmi jednoduchý, diétny a pečený iba z časti. Na upečený korpus potom naukladáte toľko jahôd, koľko môžete a prelejete jahodovou polevou. Tiež už sa vám zbiehajú sliny?

Čerstvý jahodový koláč patrí medzi tie najjednoduchšie koláče, ktoré vôbec môžete pripraviť. Skladá sa len z niekoľkých mála ingrediencií a podáva sa studený, takže vás schladí aj v tých najväčších teplotách. Miešajú sa v ňom celé jahody a domáca poleva z jahodového pyré, ktorá je zahustená kukuričným škrobom namiesto želatíny.  A keď koláč doplníte pred podávaním domácou šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny, zapráši sa po ňom skutočne rýchlo.

Budete potrebovať

Na prípravu koláča si môžete v obchode kúpiť hotový koláčový korpus, ale ak chcete vytvoriť zdravší a ešte chutnejší variant, upečte si ho doma.

Na korpus

Na domáci korpus k ľahkému jahodovému koláču si pripravte 1 hrnček hladkej múky, štipku soli, 1/2 hrnčeka vychladnutého rozohriateho masla a 3 lyžice ľadovej vody. Múku a soľ premiešajte a pridajte tekuté maslo. Spojte do hrubej mrveničky a pridajte horúcu vodu. Vznikne vám

mäkké cesto, ktoré rozvaľkajte do kruhu. Vtlačte ho do guľatej koláčovej formy a dajte aspoň na hodinu do chladničky. Následne korpus upečte na 180 ° C dozlatista (cca 20 minút).

Na náplň

A čo do jahodového koláča navrstviť? No predsa jahody. Pripravte si kilogram jahôd, 1 hrnček cukru, 3 lyžice kukuričného škrobu, 1/2 hrnčeka vody a pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva (nie je nutné). Korpus nechajte následne vychladnúť. Do hrnca pridajte 1/3 množstvo jahôd, cukor, kukuričný škrob a pár kvapiek farbiva. Premiešajte a priveďte do varu. Nechajte prebublávať asi päť minút a následne odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť. Zvyšné 2/3 jahôd pokrájajte a navrstvite na vychladnutý korpus. Nakoniec prelejte vychladnutú jahodovou zmesou a dajte schladiť do chladničky.

Tipy pre ešte lepší výsledok

  • pred pečením korpusu potrite kôrku bielkom, aby vám glazované ovocie následne korpus zbytočne nenavlhčilo,
    koláčový korpus pred pečením prepichajte vidličkou, aby sa nenafúkol,
    na náplň môžete použiť jahody ako pokrájané, tak aj vcelku. Dodáte koláču skutočne efektný vzhľad,
    váš koláč bude pôsobiť ako z cukrárskeho časopisu, keď vyberiete podobne veľké jahody. Naopak rôzne veľkosti jahôd vytvoria dojem koláča od babičky,
    najkrajšie jahody naukladajte na korpus, tie škaredšie (ak máte) použite do polevy,
    než polevu nalejete na čerstvé jahody, nechajte ju vychladnúť aspoň pol hodiny. Horúca poleva by nevzhľadne zničila čerstvé jahody.

Zdroj: styl.instory.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 25. januára 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.