- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Vyskúšajte si upiecť tento výborný rebarborojahodový koláč s mandľami a džemom
Vyskúšajte si upiecť tento výborný rebarborojahodový koláč s mandľami a džemom
Galetky majú tú výhodu, že cesto stačí len rozváľať, naplniť ovocím či zeleninou, po stranách zamotať a nakoniec od rúry odháňať zvedavcov prilákaných neodolateľnou vôňou. V máji je navyše takmer povinnosťou upiecť niečo z rebarbory.
Ingrediencie pre:
1 koláč
Cesto
200 g hladkej múky
1/4 lyžičky soli
1/2 lyžičky škorice
1/4 lyžičky mletého zázvoru
125 g masla
1 lyžica cukru múčka
5 lyžíc vody
Náplň
200 g rebarbory
200 g jahôd
4 lyžice cukru krupice
1 ks vajcia
2 lyžice marmelády
2 lyžice mandľových lupienkov
Postup
01.
Zo všetkých surovín na cesto utvorte v mixéri alebo rukami hladké cesto, zabaľte do fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.
02.
Cesto potom vyvaľkajte na veľké koleso a preneste ho na plech vyložený papierom na pečenie.
03.
Rebarboru olúpte a pokrájajte na rovnako dlhé (asi 4 cm) kolíky. Vyskladajte ich s jahodami na cesto tak, aby po stranách zostali asi 4cm okraje, tie potom cez ovocie prehnite dovnútra, poriadne pritlačte a potrite rozšľahaným vajíčkom. Okraje husto ozdobte mandľovými lupienkami a celý koláč (rebarboru predovšetkým) posypte cukrom.
04.
Pečte asi 40 minút pri 190 °C dozlatista. Na záver môžete rebarboru potrieť trochou rozohriateho džemu.
Zdroj: www.prozeny.cz