Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zázrak z prírody! Ako fazule bojujú proti rakovine a chránia vaše srdce!

reklama:
Zázrak z prírody! Ako fazule bojujú proti rakovine a chránia vaše srdce!
Zázrak z prírody! Ako fazule bojujú proti rakovine a chránia vaše srdce! Foto: www.freepik.com

Zdravé srdce a ochrana pred rakovinou? Objavte tajomstvo fazulí, ktoré vás možno prekvapí. Tento článok vám prezradí, prečo by fazule mali byť neoddeliteľnou súčasťou vašej stravy a ako vám môžu pomôcť zachovať si zdravie.

Fazule sú známe svojimi zdravotnými prínosmi, no vedeli ste, že môžu chrániť pred infarktom a dokonca rakovinou? Skutočnosť je taká, že fazule sú skutočnou superpotravinou. Pochádzajú zo Strednej a Južnej Ameriky, no dnes sú rozšírené po celom svete a v mnohých kultúrach tvoria základ stravy. Ich popularita rastie aj u nás, a to z dobrých dôvodov.

Zdravotné výhody fazulí

Fazule sú plné zdraviu prospešných látok. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, rastlinných bielkovín, vitamínov ako B1, B6, E, K a kyselinu listovú. V 180 gramoch uvarených fazulí nájdete až 74 percent doporučenej denné dávky týchto vitamínov. Okrem toho sú bohaté na minerály ako draslík, fosfor a horčík, ktoré sú v dnešnej uponáhľanej dobe často deficitné. Fazule tiež poskytujú dobrý zdroj železa, zinku, medi, mangánu a selénu.

Ako fazule chránia naše cievy

Fazule majú pozitívny vplyv na naše cievy na viacerých úrovniach. Pomáhajú regulovať hladinu zlého a dobrého cholesterolu, znižujú vznik zápalových procesov v tele, čo má priaznivý vplyv na stav ciev. Taktiež majú významný vplyv na metabolizmus homocysteinu, čo pomáha predchádzať mnohým civilizačným chorobám vrátane rakoviny, infarktu a mŕtvice.

Ďalšie účinky

Fazule majú pozitívny dopad na celkové zdravie, pomáhajú pri chudnutí, sú vhodné pri diétach a chránia pred cukrovkou tým, že znižujú hladinu cukru v krvi.

Možné negatíva

Niektoré osoby nemôžu fazule jesť z dôvodu absencie určitého enzýmu, čo môže viesť k anémii. U niektorých fazulí, ako sú červené fazule, existuje riziko nadúvania, ktoré možno eliminovať dlhším namáčaním a varom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 6. marca 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.