Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravé čučoriedky, černice, maliny aj acai alebo goji. Prečo by sme ich mali jesť pravidelne?

reklama:
Zdravé čučoriedky, černice, maliny aj acai alebo goji. Prečo by sme ich mali jesť pravidelne?
Zdravé čučoriedky, černice, maliny aj acai alebo goji. Prečo by sme ich mali jesť pravidelne? Foto: www.freepik.com

Bobule patria medzi najzdravšie potraviny, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Sú chutné, výživné a poskytujú množstvo pôsobivých zdravotných výhod. Navyše obsahujú len minimálne množstvo cukru, a tak sú skvelou voľbou aj pri redukčných diétach.

Čučoriedky

Tmavomodrá farba týchto bobúľ robí viac než len pekný koláč. Farba pochádza zo silných zlúčenín nazývaných antokyány. Vedci sa domnievajú, že tieto antioxidanty vás môžu chrániť pred rakovinou, srdcovými chorobami a demenciou a posilniť váš imunitný systém. Je však potrebný ďalší výskum, aby sme to mohli tvrdiť určite. Jedzte tieto šťavnaté drahokamy čerstvé alebo mrazené. Obsahujú vodu a vlákninu, ktoré vás zasýtia bez toho, aby vám výraznejšie zasiahla do jedálnička. Pol šálky má asi 40 kalórií.
Čučoriedky vo svojej šupke skrývajú veľké množstvo antioxidantov

Bobule acai

Tieto plody podobné hroznu sú často nazývané superpotravinou, pretože môžu obsahovať viac antioxidantov ako iné bobule. Antioxidanty môžu zastaviť poškodenie buniek, ktoré môže viesť k mnohým chorobám. Napriek tomu je potrebné ďalšie výskumy, aby sme presne vedeli, ako veľmi môžu pomôcť. Užite si ich čerstvé aj mrazené, ale než ich začnete jesť vo veľkom, poraďte sa so svojím lekárom. Veľké dávky môžu byť škodlivé a môžu ovplyvniť účinok niektorých liekov.

Černice

Černice obsahujú mnoho polyfenolov, chemických látok, ktoré môžu znížiť zápal, ktorý vedie k srdcovým chorobám a rakovine. Bobule môžu tiež pomôcť vášmu tenkému črevu lepšie rozkladať cukor, čo by mohlo znížiť vaše šance na cukrovku 2. typu. Šálka čerstvých černíc má maximálne 7 gramov cukru.

Goji

Zdravé čučoriedky, černice, maliny aj acai alebo goji. Prečo by sme ich mali jesť pravidelne?
Zdravé čučoriedky, černice, maliny aj acai alebo goji. Prečo by sme ich mali jesť pravidelne?Foto: www.freepik.com

Niekedy nazývané vlčie bobule sú súčasťou čínskej medicíny po tisíce rokov. Obsahujú vitamíny (C, B2 a A), železo a antioxidanty. Vedci hľadali dôkaz, že posilňujú imunitu, bojujú proti srdcovým chorobám, pomáhajú mozgu, napomáhajú tráveniu a predchádzajú rakovine, ale zatiaľ si nie sú celkom istí, či a do akej miery majú bobule goji na tieto zdravotné komplikácie pozitívny vplyv. Hlavné je, aby ste tieto bobule jedli iba v zrelom stave – nezrelé môžu byť toxické. Tehotné a dojčiace ženy, alebo všetci, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by goji nemali jesť.

Brusnice

Ak máte sklon k infekciám močových ciest, brusnice sú skvelou voľbou. Brusnice tiež môžu znížiť pravdepodobnosť, že zostanú baktérie vo vašom žalúdku a spôsobia infekcie. Vedci teraz študujú, či môžu brusnice zabrániť rakovine a posilniť zdravie srdca, zatiaľ však nedošli k publikovateľným výsledkom. Príliš veľké množstvo brusníc môže dráždiť váš žalúdok a viesť k obličkovým kameňom. Takže ako pri všetkom platí: všetko s mierou.

Plody arónie

Tieto tmavofialové bobule, známe tiež ako arónie, majú vysoký obsah vitamínov, minerálov a živín. Z tohto dôvodu vedci skúmajú, či môžu pomôcť predchádzať rakovine krčka maternice, kože, prsníka a hrubého čreva. Vedci tiež študujú, či by bobule arónie mohli pomôcť v boji proti ochoreniam pečene a srdca a dokonca aj obezite. Hľadajte ich v obchode čerstvé alebo mrazené. Môžete tiež popíjať čaj s aróniou.

Bezinky

Po stovky rokov ich ľudia používali v boji proti prechladnutiu a chrípke. Niekoľko štúdií naznačuje, že ich extrakt môže skrátiť príznaky chrípky, ak ich užívate prvý deň alebo dva. Jedzte iba varené bazy – surové alebo ich listy vám môžu spôsobiť nevoľnosť. Aj ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčiace alebo ktokoľvek s problémami s imunitným systémom, by bobule nemali konzumovať. Nepoužívajte ich, ak užívate lieky na cukrovku, diuretiká alebo laxatíva.

Maliny

Už v 4. storočí n. l. sa časti malinových rastlín používali na liečbu ranných nevoľností a bolestí žalúdka. Teraz vieme, že samotné bobule majú skutočne silu. Maliny sú nabité živinami, ktoré môžu pomôcť v boji s rôznymi typmi rakoviny a ďalšími, ktoré môžu chrániť váš mozog. Napriek tomu, že niektoré z týchto látok nájdete aj v doplnkoch stravy, doprajte si radšej čerstvé maliny. Poskytnú vám najviac výhod.

Egreše

Tieto plody môžu byť svetlo zelené, ružové alebo červené. V Indii sa špeciálna odroda egrešu dlhodobo používa na liečbu prechladnutia a horúčky, pri problémoch s trávením a tiež ako vlasové tonikum. Niektoré dôkazy naznačujú, že by tieto bobule mohli pomáhať v boji proti rakovine, posilňovať zdravie pečene, predchádzať osteoporóze a liečiť parazity a infekcie. Vedci však musia vykonať ďalší výskum.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 27. apríla 2024
K téme

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.