Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Zdravé srdce. Ktoré potraviny sú pre neho nebezpečné?

reklama:
srdce
Zdravé srdce. Ktoré potraviny sú pre neho nebezpečné? Foto: www.freepik.com

Zdravý životný štýl je základom dlhovekosti a dobrého zdravia. Vedľa dostatku spánku a pravidelnej fyzickej aktivity je dôležitý aj vyvážený jedálny lístok. V tomto článku sa pozrieme na 12 potravín, ktoré by ste mali vo svojej strave obmedziť alebo úplne vylúčiť, aby ste ochránili zdravie svojho srdca. Odhalíme vám, prečo niektoré obľúbené potraviny nie sú pre vaše srdce to najlepšie a ponúkneme vám aj alternatívy, ktoré sú nielen chutné, ale aj prospešné pre vaše srdce.

Zdravá strava, dostatok odpočinku a pravidelná fyzická aktivita tvoria trojzubec pre dlhý a zdravý život. Mnohé potraviny, ktoré konzumujeme, môžu však mať negatívny vplyv na zdravie nášho srdca, najmä ak ich prijímame v nadmernom množstve. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ktoré potraviny by ste mali zo svojej stravy radšej odstrániť alebo ich konzumáciu výrazne obmedziť, aby ste si udržali srdce v dobrom stave.

Červené mäso, konzervovaná a mrazená strava

Denne konzumované červené mäso, ako je hovädzie alebo jahňacie, zvyšuje hladiny látok spojených so srdcovými chorobami. Odporúčame preto červené mäso zaradiť do jedálnička len sporadicky. Vyvarujte sa tiež zeleninových konzerv alebo polievok v plechovke kvôli vysokému obsahu soli, ktorá zvyšuje krvný tlak a riziko infarktu. Podobne neprajné sú aj mrazené pokrmy.

údeniny
Zdravé srdce. Ktoré potraviny sú pre neho nebezpečné?Foto: www.freepik.com

Údeniny, smotana a pečivo

Údeniny, ako sú salámy, slanina či klobásy, obsahujú veľa soli a nasýtených tukov, čo priamo zvyšuje riziko srdcových ochorení. Smotana do kávy s hydrogenovanými olejmi zase zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Ak si chcete kávu dochutiť, uprednostnite mlieko.

Sladkosti ako sušienky či koláče, bohaté na cukor a tuk, predstavujú riziko pre zdravie srdca. Doplníme, že aj častá konzumácia sladených nápojov a zmrzliny môže mať negatívne účinky na hladinu cholesterolu.

Zmrzlina, smažené jedlá a sladené nápoje

Zmrzlina, hoci obľúbená, by nemala byť na vašom jedálnom lístku príliš často kvôli možnému zvýšeniu cholesterolu. Smažené jedlá, bohaté na trans-tuky, a sladené nápoje sú známe svojimi negatívnymi účinkami na srdcové zdravie.

zmrzlina
Zdravé srdce. Ktoré potraviny sú pre neho nebezpečné?Foto: www.freepik.com

Zapečené cestoviny, pečeň a tvaroh

Zapečené cestoviny s vysokým obsahom syra, smotany a údenín, ako aj pečeň, bohatá na železo ale zvyšujúca hladinu cholesterolu, by mali byť konzumované len občas. Tvaroh, aj keď nie je priamo škodlivý, obsahuje veľa soli, ktorá môže negatívne ovplyvňovať krvný tlak.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 14. februára 2024

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.