Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo určite nejesť pri artritíde? Tieto jedlá si pri bolesti kĺbov nedávajte!

reklama:
Čo určite nejesť pri artritíde?
Čo určite nejesť pri artritíde? Tieto jedlá si pri bolesti kĺbov nedávajte! Foto: www.freepik.com

Pokiaľ vás trápia bolesti kĺbov spôsobené artritídou, je okrem liečby dôležité upraviť aj jedálniček. Je dobré vyhnúť sa potravinám, ktoré napomáhajú rozvoju zápalu v tele. Ktoré sú to?

Podľa štatistík trpí bolesťami viac ako 50 % svetovej populácie nad 50 rokov. „Najčastejšou príčinou bolestí sú pritom bolesti kĺbov,“ hovorí prezident Európskej federácie proti bolesti (EFIC) Chris Wells. „Bolesti kĺbov sa navyše čoskoro stanú jedným z najzávažnejších problémov budúcnosti. Predstavujú pre pacienta obrovskú záťaž finančnú – výdavky za liečbu a zdravotnú starostlivosť, ako aj pracovnú neschopnosť, stratu produktivity a nepohyblivosť,“ dodáva lekár.

Jednou z najčastejších reumatických chorôb, teda tých, ktoré postihujú pohybový aparát (kĺby, chrbticu, ale aj svaly a väzy), je reumatoidná artritída. Postihuje približne percento populácie. Ženy sú pritom postihnuté trikrát častejšie. Táto choroba, ľudovo nazývaná reuma, rozhodne nevzniká tým, že vám hanbili kĺby, ako sa mnoho pacientov stále domnieva. Súvisí s narušením imunitného systému a vedie k rozvoju chronického kĺbového zápalu spojeného s poškodením kĺbových tkanív.

Týmto chronickým ochorením trpí približne 85 000 ľudí, ku ktorým ročne pribúda zhruba 4000 nových pacientov. Postihuje všetky vekové kategórie, výnimkou nie sú ani deti. „Včasná diagnóza reumatického ochorenia a včasné nasadenie účinnej liečby sú zásadné pre zabránenie postupnej deštrukcii kĺbov a obmedzeniu hybnosti kĺbov,“ hovorí MUDr. Hana Ciferská, Ph. D., z Reumatologickej kliniky 1. LF UK a Reumatologického ústavu. V posledných rokoch výrazne prispela k zlepšeniu výsledkov terapie biologická liečba.

Okrem liekov je ale dôležitá aj fyzioterapia, cvičenie a tiež úprava jedálnička. Je dobré vyhnúť sa potravinám, ktoré napomáhajú rozvoju zápalu v tele. Ktoré sú to?

Pridané cukry

Pridaný cukor nájdete nielen v sladkostiach alebo limonádach, ale aj tam, kde by ste ho na prvý pohľad nečakali. Sú to napríklad rôzne dochucovadlá, omáčky, kečup a podobne. Dôležité je sledovať etikety na potravinách. „Cukry umelo pridávané do potravín sú spájané so zvýšeným rizikom vzniku chronického zápalu v tele a môžu tiež zvyšovať krvný tlak,“ konštatuje odborníčka na výživu Frances Largeman-Roth, autorka knihy Eating in Color.

Cukor nielen zhoršuje príznaky ochorenia, ale zároveň zvyšuje riziko, že sa u vás podobná choroba rozvinie. Podľa štúdie publikovanej v ruke 2016 v časopise Nutrition and Diabetes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4817078/), ktorá skúmala 1209 dospelých vo veku 20–30, sa preukázala až trikrát vyššia pravdepodobnosť artritídy u ľudí, ktorí pili päťkrát týždenne sladkú limonádu, oproti tým, ktorí sladké nápoje nepili takmer vôbec.

Červené mäso

Celý rad výskumov z posledných rokov naznačuje, že príznaky artritídy zhoršuje konzumácia červeného mäsa. Výsledky štúdie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15593211/), ktorá skúmala 25 630 osôb, tiež ukazujú, že podobne ako je tomu u cukrov, vysoký príjem červeného mäsa môže byť rizikovým faktorom pre rozvoj tohto ochorenia . Naopak, ak ľudia červené mäso zo svojho jedálnička vylúčia alebo priamo prejdú na vegetariánsku stravu, príznaky ochorenia sa výrazne zlepšia.

Pozor na tuky

Tuky sú pre ľudské telo nevyhnutné, je ale potrebné, aby sa prijímali v určitej rovnováhe. V našej strave napríklad prijímame menej dôležitých omega 3 mastných kyselín. Sú obsiahnuté predovšetkým v rybách, ďalej v ľanovom semienku alebo vlašských orechoch. Tieto kyseliny majú byť v tele v určitom pomere s takzvanými omega 6 (udáva sa 5:1 v prospech omega 6). Omega 6 sú v oleji slnečnicovom, ktorý sa v našich krajinách používa najviac, preto je dobré do jedálnička častejšie zaradiť ryby alebo vlašské orechy. Slnečnicový olej potom vymeniť za olivový, ktorý je vhodnejší. Zároveň obmedzte priemyselne spracované potraviny, ktoré obsahujú napríklad kukuričný olej.

Zároveň je dobré obmedziť takzvané transmastné kyseliny, ktoré vznikajú pri priemyselnom stužovaní tukov hydrogenáciou a taktiež počas zahrievania tukov a olejov na vysokú teplotu. Objavujú sa v trvanlivom a jemnom pečive, polevách, náhradách čokolád alebo v potravinách vyprážaných na prepálenom tuku.

Priemyselne spracované potraviny

Jedlá z fast foodu, raňajkové cereálie alebo biele pečivo majú obvykle vysoký obsah rafinovaných zŕn, pridaného cukru, konzervačných látok a ďalších potenciálne zápalových prísad, ktoré môžu všetky zhoršiť príznaky artritídy. Navyše sa dávajú do súvislosti s vyšším rizikom obezity alebo srdcových ochorení, čo pri artritíde tiež nechcete.

Alkohol

Každý, kto má zápalovú artritídu, by ho mal obmedziť alebo sa mu vyhnúť.

Soľ

Soľ je pre zdravé fungovanie organizmu nevyhnutná, Česi jej ale konzumujú skutočne nadbytok. Pre predstavu: odporúčané množstvo je jedna čajová lyžička, z toho polovica sa do tela dostane prirodzene v potrave. A tým myslíme zdravú stravu, nie konzervy, slané pečivo, dochucovadlá a ďalšie výrobky. Pozrite sa napríklad, koľko soli obsahuje toastový chlieb alebo napríklad sušienky. Obmedziť soľ sa oplatí v každom prípade, štúdie ukazujú, že u pacientov s artritídou to navyše vedie k potlačeniu príznakov ochorenia.

Baklažánová zelenina

Ľuľkovitá zelenina obsahuje solanín, typ zlúčeniny, ktorá môže u pacientov s artritídou zhoršovať bolesti a opuchy. Vyskúšajte sami na sebe, či sa vám čiastočne uľaví, ak vynecháte baklažán, papriky, zemiaky alebo paradajky.

Zdroj: www.mojezdravi.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 24. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.