Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Aké potraviny by ste mali jesť, aby vaša pleť bola krásna? Čučoriedky ju spevnia a mandle zabránia vráskam

reklama:
Aké potraviny by ste mali jesť, aby vaša pleť bola krásna?
Aké potraviny by ste mali jesť, aby vaša pleť bola krásna? Čučoriedky ju spevnia a mandle zabránia vráskam Foto: www.freepik.com

Chcete mať prirodzene zdravú a krásnu pleť? Tieto superpotraviny vám k nej dokážu pomôcť. Sú nabité antioxidantmi, vitamínmi aj zdravými tukmi. Všetko dohromady je skvelý koktail, ktorý potrebuje každá pokožka.

Kvalita a kondícia pleti je jednoznačným ukazovateľom a odrazom toho, ako sa k svojmu telu správate a či sa oň dobre staráte. Starnutie je síce úplne prirodzený proces, ktorý nezastavíte, dodržiavanie zdravého životného štýlu, cvičenie a strava bohatá na dôležité živiny môžu ale významne spomaliť jeho prejavy.

Pre bezproblémovú, hladkú a vypnutú pokožku je veľmi dôležitá správne vyvážená a pestrá strava, to pre vás určite nie je žiadna novinka. Dostatok ovocia a zeleniny a kvalitný pitný režim, to je úplný základ pre zdravie aj krásu. Existujú však niektoré superpotraviny, ktoré majú obzvlášť pozitívne benefity, pokiaľ ide o zlepšenie kvality pleti. Doprajte si ich plnými hrsťami, spoznáte rozdiel.

Čučoriedky

Čučoriedky (a ďalšie bobuľovité plody, ako sú maliny, černice, čerešne a jahody) patria medzi ovocie s najvyšším obsahom antioxidantov, čo sú látky, ktoré pomáhajú predchádzať predčasnému starnutiu buniek organizmu, teda aj pleti, a to tým, že znižujú škodlivé účinky voľných radikálov. Voľné radikály sú toxíny, produkované telom alebo obsiahnuté vo vonkajšom prostredí (nevhodná strava, chemikálie, slnečné žiarenie…). Nadmerné množstvo voľných radikálov vedie k poškodeniu buniek a urýchľuje proces ich starnutia. Čučoriedky navyše obsahujú vitamíny A a C, ktoré podporujú tvorbu kolagénu, ktorý zlepšuje elasticitu, teda pružnosť pleti.

Mastné ryby

Veľmi mastné ryby, ako je tuniak, losos alebo sardinky, sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny. Tie pomáhajú obnovovať bunkové membrány, a tým podporujú pevnosť a pružnosť pokožky. Esenciálne mastné kyseliny sú nevyhnutné pre normálne fungovanie všetkých tkanív v tele, podporujú tvorbu kolagénu v spojivovom tkanive pokožky, majú protizápalové účinky a hydratujú pokožku zvnútra. Ľudský organizmus si ich nedokáže sám vytvoriť, preto je dôležité dodávať ich stravou.

Avokádo

Avokádo je ovocie extra bohaté na vitamíny C a E. Oba tieto vitamíny sú známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami, najmä vitamín C, ktorý pomáha zmierňovať zápaly kože a optimalizovať tvorbu kolagénu. Ten je zodpovedný za kvalitu pleti a redukuje vrásky. Nenechajte sa odradiť vysokým obsahom tuku v avokáde. Skladá sa prevažne zo zdraviu prospešných mononenasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú, okrem iného, znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu. Zároveň udržujú pokožku hydratovanú, pružnú a pevnú. Blahodarný vitamín E potom chráni pred oxidačným stresom a znižuje tvorbu vrások. V avokáde nájdete aj veľa kyseliny listovej, ktorá je dôležitá na regeneráciu kožných buniek.

Vlašské orechy a mandle

Vlašské orechy sú skutočnou superpotravinou s vysokým obsahom živín, ktoré majú pre pokožku celý rad pozitívnych účinkov. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B a E a antioxidanty, ktoré jej pomáhajú chrániť pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Ďalej obsahujú meď, minerál, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, a udržuje tak pokožku pevnú a mladistvú. V mandliach sa zase nachádza selén, ktorý oceníte v boji s kruhmi pod očami aj unavenou, povädnutou pleťou, alebo mangán, dôležitý minerál pre krvotvorbu, správny vývoj buniek a obnovu tkanív.

Paradajky

Červené paradajky sú bohaté na látku lykopén, čo je veľmi silný antioxidant, ktorý chráni pokožku najmä pred poškodením slnečným UV žiarením (áno, práve tým, ktoré je hlavnou príčinou vzniku vrások a pigmentových škvŕn). Obsahujú aj vitamín C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a pomáha udržovať pleť pevnú a hladkú, celkovo zlepšuje jej štruktúru. Zaradením sladkých paradajok do jedálnička preukážete svojej pleti skvelú službu a znížite známky jej starnutia.

Na rozdiel od iných druhov ovocia, ktoré je najlepšie jesť surové, aby ste minimalizovali stratu dôležitých živín, paradajky by ste mali konzumovať tepelne upravené. Tak je antioxidačný účinok lykopénu maximálny. V paradajkách navyše nájdete veľa beta-karoténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, ktorý zohráva kľúčovú úlohu, pokiaľ ide o zdravie a kvalitu pleti.

Zdroj: www.prozeny.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami zo Zivotsdetmi.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Monika Rybárová
Autor Dátum 22. apríla 2024

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Zivotsdetmi.sk
Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.