- Zivotsdetmi
- Články
- Voľný čas
- Deti a brokolica? Vyskúšajte tieto vynikajúce placky a verte, že budú chutiť aj deťom!
Deti a brokolica? Vyskúšajte tieto vynikajúce placky a verte, že budú chutiť aj deťom!
Zeleninové placky sú vďačnou a rýchlou večerou pre všedný deň. A tieto s brokolicou, hráškom a čedarom chutia obzvlášť skvele. Pripravte ich viac a zabaľte ich na druhý deň deťom do školy na desiatu – sú výborné aj studené.
Zeleninové placky môžete pripraviť takmer zo všetkých druhov zeleniny – skvelé sú zo zemiakov, koreňovej zeleniny, karfiolu, brokolice, hrášku, kukurice, cukety alebo napríklad červenej repy. S ich dochutením sa môžete vyhrať podľa vlastnej fantázie aj zásob v chladničke. Použiť môžete cesnak, jarnú cibuľku, akúkoľvek čerstvú bylinku alebo obľúbenú zmes korenia. Výraznejšiu chuť im dodá syr – napríklad parmezán, gouda alebo čedar. A pre tých, ktorí si nevedia predstaviť jedlo bez mäsa, môžete do základnej zmesi prihodiť na kocky nakrájanú šunku, slaninu alebo pikantnú salámu. V našom recepte ponúkame kombináciu brokolice, hrášku a čedaru, ktorá chutí naozaj výborne.
Hľadáte inšpiráciu? Pozrite sa na 4 rôzne varianty zeleninových placiek, ktoré vám budú naozaj chutiť:
Brokolicové placky s hráškom a čedarom
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
200 g brokolice
150 g zeleného hrášku
150 g hladkej múky
2 väčšie vajcia
50 g strúhaného čedaru
1 strúčik cesnaku
soľ
rastlinný olej
Príprava:
1) Brokolicu rozoberte na ružičky, prepláchnite a vložte do vriacej osolenej vody. Varte 5 minút a následne ju schlaďte v studenej vode. Potom ružičky nasekajte nadrobno. Hrášok jemne roztlačte.
2) V miske rozšľahajte vajcia, pridajte múku, prelisovaný strúčik cesnaku a strúhaný syr.
3) Pridajte nasekanú brokolicu a hrášok a všetko premiešajte. Pokiaľ je zmes príliš riedka, prisypte do nej podľa potreby múku navyše.
4) Smažte na rozpálenej panvici asi 3 minúty z každej strany do zlatistej farby. (Placičky môžete tiež piecť v rúre pri 200 ºC približne 20 minút.)
5) Podávajte s bylinkovým dipom alebo zemiakovou kašou.
Zdroj: www.nzip.cz, greengiant.com, www.dumazahrada.cz